Reklama

Starożytni kochali chleb, piwo i inne węglowodany

Badania archeologów i archeobotaników dowodzą, że pierwsi ludzie żywili się nie tylko mięsem. Ich dieta była bogata również w skrobie. Lubili też „strzelić sobie piwko”.

Aktualizacja: 24.06.2021 11:36 Publikacja: 24.06.2021 11:30

Starożytni kochali chleb, piwo i inne węglowodany

Foto: shutterstock

W pogodny dzień widok z ruin Göbekli Tepe rozciąga się na całą południową Turcję, aż do oddalonej o około 50 kilometrów granicy z Syrią. Liczące sobie 11 600 lat górskie stanowisko archeologiczne zostało opisane jako najstarsza świątynia świata. Jest tak stara, że jej charakterystyczne filary w kształcie litery T, mają więcej lat niż blisko wschodnia ceramika.

Przez ostatnie dwie dekady, kiedy wokół świątyni trwały wykopaliska, archeolodzy wszystkie bazaltowe kamienie szlifierskie, wapienne koryta i inne duże kawałki obrobionego kamienia znalezione pośród gruzu wyrzucali na pobliskie pole, które lekceważąco nazywali „skalnym ogrodem”. Obejmował on obszar wielkości boiska do piłki nożnej, a znajdowało się na nim ponad 10 000 kamieni szlifierskich, które mogły być używane do rozdrabniania pigmentów, takich jak ochra, ostrzenia i wygładzania narzędzi drewnianych i kamiennych, rozbijania kości zwierzęcych w celu wydobycia szpiku, ale także do mielenia nasion na mąkę do wypieku chleba oraz prawie 650 rzeźbionych kamiennych mis i naczyń, niektóre były wystarczająco duże, aby pomieścić do 200 litrów płynu.

„Żadna inna osada na Bliskim Wschodzie nie ma tak wielu kamieni szlifierskich, nawet w późnym neolicie, kiedy rolnictwo było już dobrze rozwinięte” - Laura Dietrich z Niemieckiego Instytutu Archeologicznego w Berlinie. „Mają całe spektrum kamiennych garnków, w każdym możliwym do pomyślenia rozmiarze. Po co im tyle kamiennych naczyń?”

W ruinach znaleziono także poważne ilości kości zwierząt i ślady ogromnych uczt. Żyjący tam ludzie nie dotarli jeszcze do wielkiej rewolucji neolitycznej. Nie znali rolnictwa, ale byli wytrawnymi myśliwymi. Archeolodzy sugerują, że grupy łowców-zbieraczy z całego regionu zbierały się tam czasem na wielkie grille, a te mięsne uczty były powodem zbudowania imponujących kamiennych konstrukcji.

Laura Dietrich uznała, że te wszystkie kamienne naczynia musiały służyć czemu innemu niż przygotowywanie rosołu i innych posiłków mięsnych. Podejrzewała, że służyły do mielenia ziarna w celu wyprodukowania owsianki i piwa. Z jej badań wynika, że tamtejsi ludzie żywili się nie tylko mięsem, ale jedli też poważne ilości zmielonych ziaren zbóż i traw oraz pili dużo piwa. Surowiec zbierali podczas swych migracji i wypraw zbieracko-łowieckich i biorąc pod uwagę ilość kamieni, mielili go na skalę prawie przemysłową.

Reklama
Reklama

Wydobycie odpowiedzi z kamienia to nie jest jednak prosty proces. Kiedy archeolodzy znajdą skamieniałe kości zwierząt to już wiedzą co się za tym kryje – mięsne posiłki, po wegańskich posiłkach nie pozostaje prawie nic. W efekcie archeobotanika, nauka o tym, jak starożytni ludzie używali roślin, to mozolna i trudna praca.

Naukowcy używają sit i wiader do płukania i oddzielania szczątków ze stanowisk archeologicznych. Drobne kawałki materiału organicznego, takie jak nasiona, zwęglone drewno i spalone jedzenie, unoszą się na powierzchni, podczas gdy cięższe zanieczyszczenia opadają na dno. Zdecydowana większość tego, co się pływa, to surowe składniki, kawałki, które nigdy nie trafiły do garnka. Identyfikując i licząc nasiona traw, ziarna zbóż i pestki winogron wmieszane w glebę, archeobotanicy mogą stwierdzić, co rosło w okolicy osady. Nieproporcjonalnie duże ilości danego gatunku stanowią poszlakę, że rośliny te mogły być wykorzystywane przez ludzi.

Naukowcy używają szerokiego wachlarza technik - od badania mikroskopijnych śladów na starożytnych narzędziach do analizy pozostałości DNA wewnątrz garnków. Niektórzy badacze nawet eksperymentalnie odtwarzają posiłki sprzed 12 000 lat, stosując metody z tamtych czasów. Dowody sugerują, że niektórzy ludzie jedli rośliny skrobiowe ponad 100 000 lat temu.

Wszystkie te odkrycia dotyczące posiłków bogatych w skrobie rozbijają w puch ideę, że pierwsi ludzie żywili się głównie mięsem. To niestety uderza też w zwolenników diety paleo, która zaleca unikanie zbóż i innych skrobi. Wszystko wskazuje bowiem na to, że prawdziwa dieta paleo składała się ze sporej ilości skrobi i białka popijanych kufelkiem pienistego trunku.

Archeologia
Największa znana konstrukcja cywilizacji Majów. Naukowcy dokonali przełomowego odkrycia
Archeologia
„Niesamowity poziom wyrafinowania”. Nowe odkrycie zmienia pogląd na historię ludzkości
Archeologia
„Nowy obraz przeszłości”. AI pomogła odkryć zagadkę zmian w dawnej Europie
Archeologia
Nowe ustalenia na temat ewolucji człowieka. Naukowcy porównali czaszki małp człekokształtnych
Archeologia
Przełomowe odkrycie zmienia spojrzenie na przodków człowieka. Co ujawniło nowe badanie?
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama