Mistrzowie piekarniczego fachu

Duże piekarnie działające w Polsce wykorzystują fakt, że w kraju mamy dostęp do bardzo dobrych surowców, a nowoczesny park maszynowy pozwala nie tylko na poszerzanie asortymentu wyrobów oferowanych krajowym odbiorcom, ale i na zwiększanie eksportu. Nasze pieczywo można spotkać praktycznie w całej Europie.

Publikacja: 19.09.2017 19:23

Mistrzowie piekarniczego fachu

Foto: Fotolia

80 mln zł

przeznaczyła w ciągu ostatnich czterech lat na inwestycje w modernizację i rozwój linii do produkcji pieczywa do odpieku firma Nowel, jeden z rodzimych liderów rynku

- Elżbieta Zajezierska

prezes Nowel

Rodzinna piekarnia Nowel zajmuje się produkcją pieczywa mrożonego. Od 2010 roku spółka całkowicie skupia się na rozwoju linii pieczywa do dopieku. Ma dwa zakłady: w Legionowie i Michałowie Reginowie, z których obecnie eksportuje pieczywo do kilkunastu krajów – m.in. na Słowację, do Holandii czy Rumunii. Eksport stanowi obecnie ok. 20 proc. sprzedaży. Zarząd Nowel planuje na koniec 2017 r. uzyskać przychody na poziomie 170 mln zł, a celem do osiągnięcia w 2020 r. jest ich podwojenie i uzyskanie 340 mln zł przychodu.

Nowel dąży do pełnej automatyzacji produkcji, dlatego strategicznym celem na lata 2017–2020 są inwestycje w nowe linie produkcyjne wraz z infrastrukturą pomocniczą, a także modernizacja oraz automatyzacja istniejących linii półautomatycznych. Przez ostatnie cztery lata na inwestycje firma przeznaczyła ok. 80 mln zł. W ciągu kolejnych czterech lat zarząd spółki zamierza natomiast zainwestować aż 170 mln zł.

ponad 150

placówek franczyzowych ma już w swojej sieci sprzedaży rodzinna firma Oskroba. Rozwój własnych punktów to jeden ze sposobów na podniesienie rentowności sprzedaży

- Dariusz Oskroba

prezes Zakładów Piekarskich Oskroba

Firma Oskroba, która w 2015 r. osiągnęła przychody 329 mln zł, sięga początkami dwudziestolecia międzywojennego. Założył ją Wacław Oskroba, dziadek obecnego prezesa firmy.

Obecnie przedsiębiorstwo dysponuje czterema zakładami produkcyjnymi i wytwarza świeży chleb, bułki i ciastka, a także pieczywo mrożone, wykorzystując w procesie produkcji nowoczesne technologie (np. inwestując w pomieszczenia o zwiększonej czystości, tzw. clean rooms) i opierając się na przekazywanych z pokolenia na pokolenie recepturach.

Wypieki firmy Oskroba sprzedawane są w hipermarketach i hurtowniach spożywczych, supermarketach, dyskontach, sklepach detalicznych.

Firma ma też własną sieć franczyzową, obejmującą ok. 150 placówek. Wiele wyrobów wypiekanych jest na miejscu w sklepach.

Spółka szczyci się tym, że współpracuje głównie z krajowymi dostawcami, zarówno towarów, jak i usług.

500 osób

zatrudnia jeden z liderów piekarniczego rynku w Polsce – firma Inter Europol Piekarnia Szwajcarska. Spółka może się pochwalić wieloma zagranicznymi nagrodami z targów spożywczych

- Wojciech Śmiechowski

prezes Inter Europol

Funkcjonująca od 1989 roku i dynamicznie się rozwijająca piekarnia Inter Europol SA to polska firma rodzinna, która jest obecnie największym producentem pieczywa w Polsce, z ubiegłorocznym przychodem 563 mln zł, oferująca szeroki asortyment pieczywa tradycyjnego, szwajcarskiego, francuskiego oraz duńskiego.

Jak podaje Inter Europol, oferta przedsiębiorstwa obejmuje wyroby zarówno świeże, jak i mrożone, które produkowane są z najlepszych, wyselekcjonowanych surowców i wypiekane w większości w piecach o podłożu kamiennym.

Firma podkreśla, że pieczywo mrożone wytwarza niemal wyłącznie z naturalnych składników w oparciu o własnej produkcji zakwasy żytnie i pszenne.

Portfel odbiorców firmy nieustannie się poszerza – zarówno na rynku krajowym, jak i w większości krajów Unii Europejskiej, Inter Europol eksportuje także z sukcesami swoje wyroby na rynek wschodni.

20 proc.

to prognozowany na rok 2019/2020 przez firmę Aryzta Polska poziom udziału pieczywa do odpieku w całym rynku pieczywa w Polsce. Grupa jest globalnym liderem w takiej produkcji

- Waldemar Topolski

dyrektor zarządzający Aryzta Polska

Grupa Aryzta jest największym na świecie producentem mrożonego pieczywa, z przychodami ponad 4 mld euro.

W Polsce Aryzta działa od 1989 r. i w skład grupy wchodzi firma Hiestand, która w lutym 2015 r. połączyła się ze spółką FSB Piekarnie. W czerwcu 2016 r. Aryzta Polska połączyła się z węgierską grupą Fornetti, dzięki czemu ma dostęp do zakładów produkcyjnych na Węgrzech i w Czechach.

Aryzta jest globalnym dostawcą produktów piekarniczych do sektora gastronomicznego, handlowego i restauracji szybkiej obsługi i szczyci się tym, że jest największym producentem pieczywa hamburgerowego, tortilli i croissantów.

W Polsce firma dysponuje trzema zakładami produkcyjnymi i zatrudnia ponad 500 osób.

Aryzta dostarcza swoje wyroby sieciom sklepów detalicznych w Polsce, sieci McDonald's, a także hotelom i restauracjom.

ponad 65 lat

tradycji stoi za jedną z najstarszych spółdzielni piekarniczych w Polsce. Jednym z najbardziej znanych produktów stołecznej SPC jest chleb baltonowski.

- Janusz Kazimierczuk

prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie

Warszawska Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska z przychodami na poziomie 150 mln zł działa na stołecznym rynku od lat 40. ubiegłego wieku.

Oprócz mrożonego pieczywa SPC ma w ofercie pieczywo i ciastka, które można kupić w sklepach firmowych oraz innych placówkach handlowych na terenie Warszawy. Sprzedaje chleby pszenno-żytnie, chleby żytnie dodatkowo wzbogacane ziarnami np. słonecznika, siemienia lnianego czy sezamu, różnorodne bułki, począwszy od tradycyjnej pszennej kajzerki po grahamkę i bułki z ziarnami, a także drożdżówki, ciasta i torty.

Produkcja ma miejsce w dwóch zakładach piekarskich i jednym ciastkarskim. W piekarniach wdrożone są nowoczesne systemy zapewniające bezpieczeństwo produkowanej żywności: GHP – Dobra Praktyka Higieniczna, GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna, system HACCP – system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny.

80 mln zł

przeznaczyła w ciągu ostatnich czterech lat na inwestycje w modernizację i rozwój linii do produkcji pieczywa do odpieku firma Nowel, jeden z rodzimych liderów rynku

Pozostało 97% artykułu
Analizy Rzeczpospolitej
Polska na celowniku najemców
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Analizy Rzeczpospolitej
Transport i magazyny przeładowane problemami finansowymi
Analizy Rzeczpospolitej
Wielkie pudła? Współczesne magazyny to coś więcej
Analizy Rzeczpospolitej
Inwestorzy garną się nad Wisłę
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Analizy Rzeczpospolitej
Na tle kondycji finansowej całego sektora TSL branża logistyczna wypada nieźle