Suempol: największe polskie niezależne przedsiębiorstwo rodzinne

Rodzinne przedsiębiorstwo Suempol zostało założone w 1989 roku w Bielsku Podlaskim przez Urszulę i Edwarda Siecińskich.

Publikacja: 29.05.2019 11:10

Początkowo firma zajmowała się przetwórstwem krewetek poławianych u wybrzeży Holandii i Belgii, które po uszlachetnieniu trafiały na tamtejsze i inne rynki europejskie, także na belgijski dwór królewski. Po kilku latach marka włączyła do produkcji łososia wędzonego, który jest obecnie flagowym produktem Suempolu i stanowi 98 proc. całej produkcji.

Firma, która zaczynała od niewielkiej fabryki, jest nie tylko pionierem swojej branży w Polsce, ale także największym polskim niezależnym przedsiębiorstwem rodzinnym i jednym z największych na świecie producentów łososia wędzonego. Szczycimy się, że taki produkt jak łosoś może być jednym z największych dóbr eksportowych Podlasia. W tym roku Suempol obchodzi swoje 30-lecie. Jak w tym czasie zmieniała się firma?

Kilkanaście lat od powołania Suempolu w Niemczech powstaje nowe centrum logistyczne Suempol Deutschland w Wismarze, które otwiera nam perspektywy eksportowe Europy Zachodniej.

Potem w Norwegii powstaje Suempol Norge AS z siedzibą w Trondheim, a następnie zakupujemy 100 proc. udziałów w firmie Norfisk Delikatessen Berlin, zajmującej się produkcją łososia wędzonego. Kolejna akwizycja to zakup 100 proc. udziałów w firmie produkcyjnej Marcel-Baey w Bolougne Sur Mer.

Ważnym dla firmy momentem był rok 2007, gdy Suempol otrzymał nagrodę Teraz Polska – jako jedyny producent łososia – oraz certyfikaty ISO 9001 i 22000.

Po 30 latach na rynku Suempol wciąż umacnia pozycję lidera swojej branży, eksportując 80 proc. produkcji i gwarantując dostawy świeżego, bezpiecznego, pełnowartościowego produktu. Mimo że większość naszych produktów trafia na rynki zagraniczne, rynek polski wciąż jest dla nas bardzo ważnym obszarem. Staramy się utrzymać pozycję lidera i stale wychodzić naprzeciw potrzebom konsumentów – poszerzamy portfolio produktowe o kolejne pozycje dopasowane do polskich odbiorców. Suempol jest przy tym najstarszym polskim producentem łososia, który oswajał konsumentów z wprowadzeniem go do codziennej diety. Oprócz rozwijania się produktów firma inwestuje cały czas w poszerzanie działalności. Planowane są kolejne inwestycje rozbudowy zakładu oraz bardzo nowatorski projekt pozyskiwania nowych źródeł zaopatrzenia w surowiec.

Suempol jest marką docenianą zarówno przez konsumentów, jak i ekspertów branżowych. Jest laureatem programów związanych z CSR (m.in. Solidny Pracodawca Dekady), jakością (m.in. Perła Jakości Quality International), eksportem (m.in. Wybitny Eksporter) oraz plebiscytów konsumentów (m.in. Złoty Laur Konsumentów, Konsumencki Lider Jakości, Super Marka, Marka Dekady, DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft – Niemieckie Towarzystwo Rolnicze). Ponadto nasze produkty certyfikowane są znakami BIO, czyli są ekologiczne, a także MSC, czyli zrównoważonego rybołówstwa.

Kluczem do sukcesu naszej marki jest przede wszystkim wysoka jakość usług, konsekwencja w dążeniu do celu oraz dewiza, jaką Suempol kieruje się od początku swego istnienia: „Najwyższa jakość od producenta do klienta". Od początku jesteśmy wierni zasadzie łączenia tradycji z innowacyjnością, a dzięki długoletniej sprawdzonej praktyce oraz stałej pracy nad stworzeniem produktu doskonałego gwarantujemy konsumentom powtarzalność smaku i pełną identyfikowalność naszych produktów.

2019

Po 30 latach na rynku

Suempol wciąż umacnia pozycję lidera branży, eksportując 80 proc. swojej produkcji i gwarantując dostawy świeżego, bezpiecznego, pełnowartościowego produktu.

2013

Zakup 100 proc.

udziałów w firmie produkcyjnej Marcel-Baey w Boulogne-sur-Mer, dzięki której umacniamy pozycję na rynku francuskim. Podstawowym celem akwizycji jest umocnienie pozycji w segmencie premium oraz wprowadzenie tradycyjnej technologii na inne rynki Europy.

2010

Zakup 100 proc.

udziałów w firmie Norfisk Delikatessen Berlin, zajmującej się produkcją łososia wędzonego. Dzięki fabrykom w Niemczech możemy dostarczyć łososia na rynki Europy Zachodniej w ciągu 48 h.

2007

Nagroda Teraz Polska

Suempol otrzymuje ją jako jedyny producent łososia; firma dostaje też certyfikaty ISO 9001 i 22000.

2006

W Norwegii powstaje

Suempol Norge AS z siedzibą w Trondheim – dzięki niemu monitorujemy pozyskiwany do produkcji surowiec, a tym samym mamy pełną kontrolę od surowca aż po gotowy produkt.

2002

W Niemczech powstaje nowe

centrum logistyczne Suempol Deutschland GmbH w Wismarze, które otwiera nam perspektywy eksportowe Europy Zachodniej.

1989

Powstaje Suempol, najstarszy producent łososia wędzonego w Polsce i jeden z największych producentów łososia na świecie.

Początkowo firma zajmowała się przetwórstwem krewetek poławianych u wybrzeży Holandii i Belgii, które po uszlachetnieniu trafiały na tamtejsze i inne rynki europejskie, także na belgijski dwór królewski. Po kilku latach marka włączyła do produkcji łososia wędzonego, który jest obecnie flagowym produktem Suempolu i stanowi 98 proc. całej produkcji.

Firma, która zaczynała od niewielkiej fabryki, jest nie tylko pionierem swojej branży w Polsce, ale także największym polskim niezależnym przedsiębiorstwem rodzinnym i jednym z największych na świecie producentów łososia wędzonego. Szczycimy się, że taki produkt jak łosoś może być jednym z największych dóbr eksportowych Podlasia. W tym roku Suempol obchodzi swoje 30-lecie. Jak w tym czasie zmieniała się firma?

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Materiał partnera
Najważniejsza jest idea demokracji. Także dla gospodarki
Wydarzenia Gospodarcze
Polacy szczęśliwsi – nie tylko na swoim
Materiał partnera
Dezinformacja łatwo zmienia cel
Materiał partnera
Miasta idą w kierunku inteligentnego zarządzania
Materiał partnera
Ciągle szukamy nowych rozwiązań
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił