Zmarła Alina Kłos, łączniczka Powstania Warszawskiego

W wieku 99 lat zmarła w Gnieźnie Alina Kłos - "Dąbrówka". Podczas Powstania Warszawskiego była łączniczką w oddziale "Mateusza".

Publikacja: 28.08.2019 10:25

Alina Kłos "Dąbrówka"

Alina Kłos "Dąbrówka"

Foto: Facebook/GRH Garnizon Gniezno

Alina Kłos z domu Norejko urodziła się w 1920 roku w Rostowie nad Donem.

Wraz z rodziną wróciła do Polski w 1923 i od 1935 roku mieszkała w Wiśniewie pod Warszawą, kształciła się w Instytucie Rodziny Marii w Płudach.

W 1940 roku, aby uniknęła wywózki do Niemiec, znajomi załatwili jej pracę w starachowickiej fabryce amunicji. Tam zetknęła się po raz pierwszy z AK, do której wstąpiła  i przyjęła pseudonim "Dąbrówka".

W lipcu 1944 roku podczas urlopu pojechała do Warszawy, by odwiedzić rodzinę. Tam zastał ją wybuch Powstania Warszawskiego.

Została skierowana do kwatermistrzostwa do kapitana "Mateusza" (Jerzego Gniota-Niewęgłowskiego), w którego oddziale została łączniczką.

Po klęsce Powstania wraz z innymi powstańcami ukrywała się pod Warszawą, w Pruszkowie i Marianowie.

W latach 80, wraz z mężem-nauczycielem zamieszkała w Gnieźnie, gdzie udzielała się w pracy charytatywnej.

Alina Kłos zmarła wczoraj w wieku 99 lat.

Alina Kłos z domu Norejko urodziła się w 1920 roku w Rostowie nad Donem.

Wraz z rodziną wróciła do Polski w 1923 i od 1935 roku mieszkała w Wiśniewie pod Warszawą, kształciła się w Instytucie Rodziny Marii w Płudach.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej