W Wielkiej Brytanii na święta Bożego Narodzenia zjadanych jest wyjątkowo wiele specjalnie wypiekanych na tę okazję ciast. Jednym z nich jest Christmas pudding – ciasto, którego kolejne etapy powstawania i dojrzewania zobaczą widzowie.
Specjał ten wymaga użycia 16 składników - w tym francuskiej brandy i wiśni, które przyjeżdżają do tego ciasta z Polski. Apetycznie wygląda mieszanie składników – wyobraźnia dokonuje reszty. Zrobienie gotowego świątecznego puddingu trwa 2 godziny, 53 minuty i 50 sekund, na które składa się praca ponad 80 ludzi.
To jednak nie koniec. Na Christmas pudding nie tylko trzeba wyjątkowo długo czekać, jako że spożywany jest raz w roku, ale także dlatego, że po upieczeniu pudding musi pół roku dojrzewać. Późniejsze ręczne zdobienie smakołyku wymaga cierpliwości i sprawności rąk – subtelne gwiazdki, płatki śniegowe z marcepanu są bardzo delikatne, a jeszcze trzeba je oprószyć złotym pyłem…
W Fabryce Park Cakes w Oldham produkuje się 400 rodzajów ciast i deserów - od czekoladowych pyszności po tęczowe ciastka. Renshaw z Liverpoolu wytwarza marcepan ze słodkich migdałów od przeszło 120 lat – kolejne fazy produkcji można zobaczyć w filmie. Widzowie zobaczą też, jakie czynności trzeba wykonać, by powstała błękitna bombka z fantazyjnym nieregularnym zdobieniem.