Szwajcarska firma stworzyła rubinową czekoladę

Barry Callebaut, producent czekolady ze Szwajcarii ogłosił, że stworzył czwarty rodzaj czekolady - po mlecznej, czarnej i białej - pisze "The Independent".

Publikacja: 06.09.2017 15:42

Szwajcarska firma stworzyła rubinową czekoladę

Foto: 123RF

Barry Callebaut informuje, że nową czekoladę stworzono na bazie ziaren rubinowego kakaowca. Nowy produkt ma charakteryzować się soczystym, owocowym, delikatnym smakiem.

Nowy rodzaj czekolady nazwano "Ruby" ("Rubin"), ze względu na jej charakterystyczny, czerwony odcień.

To dopiero czwarty rodzaj czekolady stworzony od lat 30-tych XX wieku, gdy na rynek trafiła biała czekolada - podkreśla firma.

Angus Kennedy, ekspert ds. branży czekoladowej w rozmowie z "The Sun" mówi, że nowa czekolada smakuje "lekko i owocowo".

Z kolei inny ekspert, Dom Ramsey, w rozmowie z "The Independent" przyznaje, że podchodzi sceptycznie do twierdzeń, że oto powstał nowy rodzaj czekolady.

- Kilka lat temu francuska firma Valrhona wypuściła na rynek karmelizowaną białą czekoladę, którą także reklamowała jako czwarty rodzaj czekolady, a okazało się to tylko chwytem marketingowym - podkreśla.

Kultura
Muzeum Narodowe w Krakowie otwiera jutro wystawę „Złote runo – sztuka Gruzji”
Kultura
Muzeum Historii Polski: Pokaz skarbów z Villa Regia - rezydencji Władysława IV
Architektura
W Krakowie rozpoczęło się 8. Międzynarodowe Biennale Architektury Wnętrz
radio
Lech Janerka zaśpiewa w odzyskanej Trójce na 62-lecie programu
Kultura
Zmarł Leszek Długosz