Reklama
Rozwiń
Reklama

Mnisi wznawiają produkcję piwa. Znaleźli recepturę z XII w.

Legendarne piwo było ważone w klasztorze Norbertanek, a jego produkcję przerwano, kiedy w 1798 roku spłonął klasztor, w którym je warzono. Choć został on odbudowany, przepis na trunek zaginął.

Aktualizacja: 22.05.2019 18:58 Publikacja: 22.05.2019 18:53

Mnisi wznawiają produkcję piwa. Znaleźli recepturę z XII w.

Foto: AdobeStock

adm

Jeden z mnichów, ojciec Karel Stautemas poinformował teraz, że produkcja piwa zostanie wznowiona, dzięki wielu badaniom i odnalezieniu receptur z XII wieku. Szczegółowo opisano w nich sposób warzenia napoju. 

Choć Stautemas jest bardzo zadowolony, ostrzega, że nie należy pić zbyt dużo świeżo wyprodukowanego piwa. - Zdobyliśmy książki ze starymi recepturami, ale nikt nie mógł ich przeczytać. Wszystko było w starej łacinie i starym holenderskim - powiedział. - Spędziliśmy wiele godzin, przeglądając książki i odkryliśmy listy składników piwa warzonego w poprzednich stuleciach, a także używanych do tego rodzajów beczek - dodał. 

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Społeczeństwo
Wszystkich Świętych 2025. Znani Polacy, którzy odeszli w ostatnim roku
Społeczeństwo
Państwo w państwie. Prawdziwy pożar w fikcyjnym bloku
Społeczeństwo
Jak Rosjanie kontrolują ruch autobusowy z Polską
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Społeczeństwo
Piotr M. Majewski, historyk: Żyjemy w okresie nowego rodzaju wojny, która nie przypomina poprzednich
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama