Reklama
Rozwiń

Mnisi wznawiają produkcję piwa. Znaleźli recepturę z XII w.

Legendarne piwo było ważone w klasztorze Norbertanek, a jego produkcję przerwano, kiedy w 1798 roku spłonął klasztor, w którym je warzono. Choć został on odbudowany, przepis na trunek zaginął.

Aktualizacja: 22.05.2019 18:58 Publikacja: 22.05.2019 18:53

Mnisi wznawiają produkcję piwa. Znaleźli recepturę z XII w.

Foto: AdobeStock

adm

Jeden z mnichów, ojciec Karel Stautemas poinformował teraz, że produkcja piwa zostanie wznowiona, dzięki wielu badaniom i odnalezieniu receptur z XII wieku. Szczegółowo opisano w nich sposób warzenia napoju. 

Choć Stautemas jest bardzo zadowolony, ostrzega, że nie należy pić zbyt dużo świeżo wyprodukowanego piwa. - Zdobyliśmy książki ze starymi recepturami, ale nikt nie mógł ich przeczytać. Wszystko było w starej łacinie i starym holenderskim - powiedział. - Spędziliśmy wiele godzin, przeglądając książki i odkryliśmy listy składników piwa warzonego w poprzednich stuleciach, a także używanych do tego rodzajów beczek - dodał. 

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Społeczeństwo
Czy w Ząbkach doszło do aktu dywersji? Jest komentarz rzecznika MSWiA
Społeczeństwo
Zakaz alkoholu na stacjach paliw nie dzieli Polaków
Społeczeństwo
Państwo w państwie. Wybuch gazu, lata tułaczki i walka z urzędnikami
Społeczeństwo
Jacek Kastelaniec: Antysemityzm, a także niechęć do migrantów biorą się z obojętności
Społeczeństwo
Reportaż ze Słubic: Granice cierpliwości