Prosecco dodało gazu winom musującym

Dzięki modzie na włoskie wina znów zaczęła rosnąć sprzedaż trunków z bąbelkami.

Aktualizacja: 30.12.2015 20:13 Publikacja: 30.12.2015 20:00

Foto: Rzeczpospolita

Niemal 40 proc. całorocznej sprzedaży win musujących przypada w Polsce na okres świąteczno-noworoczny, którego kulminacją jest sylwester. Sezonowość w branży jednak się zmniejsza.

– Wina musujące z roku na rok stają się coraz popularniejsze w Polsce, przecież idealne sprawdzają się w każdej sytuacji. Podawanie ich tylko na specjalne okazje to już zamierzchły mit – uważa Monika Bielka-Vescovi, dyrektor Szkoły Sommelierów w Krakowie.

Pozostało 92% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku