Mimo grubej skóry owoce te należy myć przed jedzeniem, aby uniknąć zachorowania na rzadko spotykaną ale groźną chorobę  - radzi FDA po przetestowaniu 1615 owoców o gruszkowatym kształcie i po stwierdzeniu w 17 procentach z nich obecności  Gram-dodatnich pałeczek Listeria monocytogenes.

Badania avocado zaczęto w 2014 r. — przy okazji stwierdzono w 1 procencie obecność bakterii salmonelli — skażenie miąższu było również małe — w trzech sztukach na 1254. Mimo tego FDA zaleca staranne myci tych owoców w bieżącej wodzie dla uniknięcia, aby bakterie ze skóry przedostały się do miąższu. W swoim blogu foodsatefy.org sugeruje też wyszczotkowanie avocado czystą szczotką dla usunięcia wszystkich bakterii i następnie wytarcie papierowym ręcznikiem kuchennym

Pałeczki L. monocytogenes mogą znajdować się na/w surowych jarzynach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych (mleko, sery, lody), surowym, gotowanym i mrożonym w mięsie, w surowych i wędzonych rybach, w gotowych daniach garmażeryjnych, półproduktach i produktach typu fast food. Wywołują wysoką gorączkę, bóle stawów i mięśni, wymioty, biegunkę, drgawki, czasową utratę przytomności.