fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Przemysł spożywczy

Afrykański startup robi luksusowe lody ze zmielonych owadów

AFP
Gourmet Grubb, firma z RPA chce przekonać konsumentów do lodów z dodatkiem zmielonych owadów.

Firma z Kapsztadu postanowiła wprowadzić na rynek luksusową markę lodów, które mają być zrobione z dodatkiem mielonych owadów - informuje CNN. Lody Gourmet Grubb są robione na bazie nie mleka krowiego, ale na bazie Entomilk - czyli mleczka z drobno zmielonych larw Hermetia illucens, tropikalnej odmiany muchówki.

Poza tym w lodach są także inne składniki, na przykład masło orzechowe, naturalny miód, kakao oraz przyprawy. Wszystko bio i naturalne.

Gourmet Grubb w Kapsztadzie prowadzi restaurację w której do wszystkich dań dodawane są owady - w różnej postaci. Założycielka i właścicielka restauracji, która działa od 2017 roku - Leah Bessa chce teraz rozszerzyć działalność o nową markę lodów.

Na razie do wyboru są trzy smaki: czekoladowy, korzenny oraz masło orzechowe. Mleczko ze zmielonych larw ma lekko ziemisty kolor oraz nadaje lodom ciekawą kremową konsystencję. Lody są też wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i zawierają 5 razy więcej białka niż tradycyjny nabiał, poza tym są też bogate w minerały, takie jak cynk, żelazo i wapń.

Lody Gourmet Grubb są na razie dystrybuowane tylko na terenie RPA - informuje CNN.

Według analityków światowy rynek jadalnych owadów osiągnie wartość 1,2 mld dolarów do 2023 r. Już teraz na całym świecie spożywa się ponad 1900 odmian larw owadów.

Według danych ONZ do 2050 roku globalna produkcja żywności musi się podwoić, by wykarmić wszystkich mieszkańców naszej planety. Hodowla i spożywania larw owadów może być bezpieczną dla środowiska i zdrowa dla człowieka alternatywa dla mięsa. Nie wymagają dużych farm, dużych przestrzeni, nie zużywają zbyt dużo wody i nie produkują odpadów zanieczyszczających środowisko.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA