Reklama
Rozwiń

Ryba bez ryby. Pierwsze wegańskie roślinne ryby już są

Bezrybny tuńczyk, roślinne sardele. Amerykańskie firmy pracują nad rybami, których produkcja nie wydrenuje oceanów.

Aktualizacja: 23.07.2019 15:34 Publikacja: 23.07.2019 15:20

Ryba bez ryby. Pierwsze wegańskie roślinne ryby już są

Foto: Adobe Stock

Wegańskie burgery podbijają już podniebienia i rynek w USA. Producent Impossible Whoppera nie spoczywa jednak na laurach i pracuje nad kolejnym rodzajem całkowicie roślinnego substytutu produktów odzwierzęcych. Tym razem specjaliści z Impossible Foods dali radę wyprodukować całkowicie roślinny bulion o smaku anchois (sardeli).

- Został wykorzystany do zrobienia paelli – pochwalił się „The New York Times" Pat Brown, prezes Impossible Foods.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni