Wegańskie burgery podbijają już podniebienia i rynek w USA. Producent Impossible Whoppera nie spoczywa jednak na laurach i pracuje nad kolejnym rodzajem całkowicie roślinnego substytutu produktów odzwierzęcych. Tym razem specjaliści z Impossible Foods dali radę wyprodukować całkowicie roślinny bulion o smaku anchois (sardeli).
- Został wykorzystany do zrobienia paelli – pochwalił się „The New York Times" Pat Brown, prezes Impossible Foods.
Bezrybne ryby to część projektu firmy, który zakłada wyprodukowanie substytutów wszystkich jadalnych produktów odzwierzęcych do 2035 roku. Do tego momentu Impossible Foods chce mieć w swoim portfolio zamienniki wszystkiego, co normalnie musiałoby zostać złowione lub zabite, by trafić na talerze. W przypadku bezrybnych ryb za smak odpowiada to sam enzym, co w przypadku roślinnego odpowiednika mięsa wołowego – hem zwany również żelazoporfiryną.
Projekt bezrybnych ryb ma podłoże ekologiczne. Według Światowego Forum Ekonomicznego zasoby mórz są mogą być już wyczerpane w 90 procentach, a właśnie ryby i owoce morza są dla miliardów ludzi wciąż głównym źródłem protein. Ekolodzy alarmują, że nadmierne łowienie doprowadzi do katastrofy, podczas gdy przedstawiciele przemysłu rybnego uspokajają, że rybołówstwo jest coraz bardziej zrównoważone i podochodzi do środowiska naturalnego z coraz większą dbałością.
Notabene bezrybne ryby są już dostępne w sklepach. Firma Good Catch sprzedaje już w sieci Whole Foods całkowicie beztuńczykowego tuńczyka. Bezrybny tuńczyk zrobiony, między innymi, z ciecierzycy i soczewicy adresowany jest nie tylko do wegan, ale ogólnie do wszystkich konsumentów.