Wegetariański Whooper w Burger Kingu odniósł sukces

Pomyślne wyniki testu wegeburgera sprawiły, że Burger King wprowadzi go we wszystkich punktach sprzedaży w USA.

Aktualizacja: 01.05.2019 09:41 Publikacja: 01.05.2019 09:00

Wegetariański Whooper w Burger Kingu odniósł sukces

Foto: Bloomberg

Na początku kwietnia Burger King zaczął testować wegetariańską wersję Whoppera, swojego flagowego burgera. Kanapka pod nazwą Impossible Whopper zawiera w sobie kotlet wyprodukowany przez firmę Impossible Foods ze składników roślinnych z dodatkiem hemu, jednego ze składników hemoglobiny. Hem dodawany do tego kotleta jest pozyskiwany w całości z roślin. 

Test wegeburgera był prowadzony w 59 barach Burger Kinga w Saint Louis w stanie Missouri. Najwyraźniej klientom nowy burger przypadł do gustu, gdyż Burger King, jak informuje CNN Business, planuje wprowadzić Impossible Whoppera do wszystkich swoich barów w USA. Mowa tu o około 7300 lokalach sieci, więc o olbrzymiej skali. Rzecznik prasowy sieci miał powiedzieć, że test „przekroczył oczekiwania”, a sprzedaż Impossible Whoppera uzupełnia sprzedaż tradycyjnego, nie kanibalizując jej. 

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji