Reklama

Burger King testuje nowego wegeburgera. Kotlet będzie uderzająco przypominać mięso

Burger King szykuje nowy hit dla wegetarian. Do swojej oferty, na razie w ramach testów, wprowadza wyjątkowego burgera z kotletem ze składników roślinnych, który ma wyglądać i smakować jak mięso.

Aktualizacja: 02.04.2019 14:02 Publikacja: 02.04.2019 13:57

Burger King testuje nowego wegeburgera. Kotlet będzie uderzająco przypominać mięso

Foto: Bloomberg

ala

Amerykańska sieć restauracji Burger King postanowiła iść z nurtem czasu i rozszerzyć swoją ofertę o dania dla wegetarian. Wprawdzie w swoim menu miała już kotlety ze składników roślinnych, produkowane przez Kellogg Co.’s MorningStar Farms, ale zapowiadany przez nią nowy wegeburger ma być specjalny.

Czytaj także: Wegański „krwisty” burger podbija USA. Wspierają go Bill Gates i Leonardo DiCaprio 

Burger o nazwie Impossible Whopper (po polsku „Niemożliwe Kłamstwo”) stworzyła dla sieci firma Impossible Foods, znana z wegetariańskich innowacji spożywczych. To właśnie ona jako pierwsze wprowadziła w zeszłym roku burgera z tajemniczym składnikiem, który spowodował, że kotlet w środku smakował i pachnie jak mięso, kiedy w rzeczywistości zrobiony był ze składników roślinnych. 

Tym tajemniczym składnikiem jest hem, jeden ze składników hemoglobiny będący połączeniem żelaza z protoporfiryną. Występuje w niemal wszystkich organizmach żywych, w których odpowiada za transport tlenu. W przemyśle spożywczym był już od dawna używany jako dodatek do tradycyjnych burgerów, by podkreślić metaliczny smak mięsa.

Czytaj także: McDonald’s wprowadził wegańskie dania… i rozgniewał wegan

Reklama
Reklama

Firma Impossible Food jako pierwsza pozyskała hem z roślinnych źródeł w laboratorium, produkuje go bowiem z soi i genetycznie zmodyfikowanych drożdży, i opracowała sposób, by dodać go do wegetariańskich potraw.

Wegeburger Impossible Whopper, jak podaje Bloomberg, ma wejść na początku do oferty 59 restauracji Burger Kinga w mieście Saint Louis w stanie Missouri. Oprócz hemu składa się on ze standardowych dodatków, jak sałaty, pomidora, majonezu bądź ketchupu, cebuli i ogórków kiszonych.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama