Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Choć wiosenne przymrozki nie spowodowały szkód w uprawach buraka cukrowego w Polsce, to ceny cukru mogą wzrosnąć, bo drożeje produkcja, a zapasy są małe.

Publikacja: 16.05.2021 21:00

Cukier sprawcą wzrostów cen żywności na świecie

Foto: Adobe Stock

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen żywności wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt. To o 2 pkt, czyli o 1,7 proc. więcej niż w marcu i aż o 28,4 pkt, czyli 30,8 proc. więcej niż w kwietniu 2019 r. Wzrost ten był przy tym 11. z rzędu miesięcznym wzrostem wartości indeksu i wywindował go do najwyższego poziomu od maja 2014 r.

Za kwietniowy wzrost w największym stopniu odpowiadają rosnące ceny cukru, które podbijają obawy związane z opóźnieniami zbiorów w Brazylii i szkodami spowodowanymi mrozem we Francji. Subindeks FAO dla cukru wzrósł w kwietniu o 3,9 proc. w porównaniu z marcem i był o prawie 60 proc. wyższy niż w kwietniu 2020 r.

Straty związane z przymrozkami ominęły nasze uprawy. – Nie mamy sygnałów, by na polach rolników współpracujących z nami coś złego działo się z burakami cukrowymi, choć nie wszędzie jest tak dobrze – mówi „Rzeczpospolitej" Roman Kubiak, prezes zarządu Pfeifer&Langen Polska. – Natomiast mamy informacje, że we Francji i w niektórych rejonach Niemiec fale przymrozków i brak opadów źle wpłynęły na uprawy – dodaje.

Wiosenne przymrozki w niektórych regionach Polski sięgnęły -6 stopni Celsjusza.

– W Polsce, nawet w słabych latach, produkujemy więcej cukru niż konsumujemy. Na rynek musimy jednak patrzeć szerzej, z punktu widzenia całej Unii Europejskiej. A w ubiegłym roku Unia wyprodukowała znacznie mniej cukru niż konsumuje – mówi jednak Roman Kubiak. Dodaje, że import cukru trzcinowego i jego rafinacja są dziś nieopłacalne, a Unia ma wyjątkowo małe zapasy, więc prawdopodobieństwo wzrostu cen jest bardzo duże.

– W Polsce na wzrost cen mogą też wpłynąć rosnące koszty produkcji: dużo wyższe koszty energii i certyfikatów CO2 czy wyższe ceny paliwa. To wszystko razem, sytuacja na rynku cukru oraz wzrost kosztów produkcji, może spowodować, że ceny wzrosną – ocenia prezes Pfeifer&Langen Polska.

Jego zdaniem bardzo trudno dziś powiedzieć, jak będzie wyglądać w tym roku światowy bilans cukru, bo oprócz wysokości zbiorów ma na niego wpływ wiele innych czynników. – My zaopatrujemy inne rynki poza Polską, przede wszystkim w krajach europejskich. Sprzedaż poza Unię była ostatnio śladowa, właśnie ze względu na duże zapotrzebowanie w Europie. Moim zdaniem nie będzie takich nadwyżek w produkcji, by to się zmieniło – mówi prezes Kubiak.

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks cen żywności wzrósł w kwietniu do 120,9 pkt. To o 2 pkt, czyli o 1,7 proc. więcej niż w marcu i aż o 28,4 pkt, czyli 30,8 proc. więcej niż w kwietniu 2019 r. Wzrost ten był przy tym 11. z rzędu miesięcznym wzrostem wartości indeksu i wywindował go do najwyższego poziomu od maja 2014 r.

Za kwietniowy wzrost w największym stopniu odpowiadają rosnące ceny cukru, które podbijają obawy związane z opóźnieniami zbiorów w Brazylii i szkodami spowodowanymi mrozem we Francji. Subindeks FAO dla cukru wzrósł w kwietniu o 3,9 proc. w porównaniu z marcem i był o prawie 60 proc. wyższy niż w kwietniu 2020 r.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku