Reklama

Mięso tanieje nie tylko z powodu epidemii koronawirusa

Niskie ceny wywołują kolejne naciski na Brukselę o dopłaty. W Polsce na dodatek trwa susza i brakuje pracowników.

Aktualizacja: 15.05.2020 09:12 Publikacja: 14.05.2020 21:00

Mięso tanieje nie tylko z powodu epidemii koronawirusa

Foto: Adobe Stock

Ceny mięsa nadal spadają, więc Ministerstwo Rolnictwa domaga się od Brukseli dopłat do jego przechowywania. Od tygodnia można składać wnioski o przyznanie dopłat do prywatnego przechowywania wołowiny, mleka w proszku, masła oraz serów. W tym wypadku dosłownie czas to pieniądz, bo nabór trwa do wyczerpania środków. Bruksela dopłaci np. do przechowywania 100 tys. ton sera, z czego Polsce przypadło 8 tys. ton. UE przeznaczyła na ten cel jedynie 80 mln euro, ale środków na opłacenie przechowywania domagają się dziś producenci wieprzowiny i drobiu, którzy jednak właśnie dostali odmowę z Brukseli.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama