Reklama

Mięso tanieje nie tylko z powodu epidemii koronawirusa

Niskie ceny wywołują kolejne naciski na Brukselę o dopłaty. W Polsce na dodatek trwa susza i brakuje pracowników.

Aktualizacja: 15.05.2020 09:12 Publikacja: 14.05.2020 21:00

Mięso tanieje nie tylko z powodu epidemii koronawirusa

Foto: Adobe Stock

Ceny mięsa nadal spadają, więc Ministerstwo Rolnictwa domaga się od Brukseli dopłat do jego przechowywania. Od tygodnia można składać wnioski o przyznanie dopłat do prywatnego przechowywania wołowiny, mleka w proszku, masła oraz serów. W tym wypadku dosłownie czas to pieniądz, bo nabór trwa do wyczerpania środków. Bruksela dopłaci np. do przechowywania 100 tys. ton sera, z czego Polsce przypadło 8 tys. ton. UE przeznaczyła na ten cel jedynie 80 mln euro, ale środków na opłacenie przechowywania domagają się dziś producenci wieprzowiny i drobiu, którzy jednak właśnie dostali odmowę z Brukseli.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama