Reklama
Rozwiń

Whisky w pandemicznym dołku

Globalny eksport szkockiej whisky spadł w 2020 r. o ponad 1,1 mld funtów, do poziomu 3,8 mld funtów. Oznacza to spadek o ok. 23 proc. względem rekordowego 2019 r. i najniższy poziom od 2010 r.

Publikacja: 28.02.2021 08:47

Whisky w pandemicznym dołku

Foto: Bloomberg

Wartość eksportu jest na najniższym poziomie od 2010 r., a eksport spadł na 127 z 179 światowych rynków szkockiej whisky. W 2020 r. wyeksportowano łącznie 1,14 mld butelek 70 cl szkockiej whisky, co oznacza spadek o 13 proc. względem poprzedniego roku - wynika z danych opublikowanych przez Scotch Whisky Association (SWA).

Na tak drastyczny spadek eksportu szkockiej whisky wpływ miały przede wszystkim ograniczenia związane z pandemią koronawirusa, które bardzo mocno uderzyły w sprzedaż w punktach gastronomicznych i tzw. „travel retail" czyli np. w butikach na lotniskach. Duży wpływ na wielkość eksportu miały również wprowadzone pod koniec 2019 cła na eksport szkockiej whisky do Stanów Zjednoczonych, które są największym rynkiem eksportowym branży pod względem wartości.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement