Reklama
Rozwiń

Polscy producenci mięsa na skraju paniki

Branża przestraszona rozlewającą się aferą sama chce surowych kar dla ubojni. Zdaniem producentów ich straty mogą sięgać nawet 600 mln zł. A na podwyżki w Inspekcji Weterynaryjnej nie ma pieniędzy.

Aktualizacja: 05.02.2019 07:15 Publikacja: 04.02.2019 21:00

Polscy producenci mięsa na skraju paniki

Foto: Pixabay, fot. Waldo93

Początek roku nie jest szczęśliwy dla resortu rolnictwa. Najpierw wybuchła afera wieprzowa, wywołana nieudolnym zwalczaniem epidemii ASF, teraz mamy problem z wołowiną. Na pośpiesznie zwoływanych konferencjach ministrowie zapewniają, że wszystko jest pod kontrolą. Komisja Europejska przysłała jednak swoich inspektorów, by zbadali to samodzielnie.

Czytaj także: Afery zagrażają eksportowi mięsa. Ceny wołowiny runęły 

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”