Reklama

Koniec z gotowaniem żywych homarów?

W Wielkiej Brytanii procedowana jest ustawa mająca zakazać gotowania skorupiaków żywcem.

Aktualizacja: 07.07.2021 15:52 Publikacja: 07.07.2021 15:46

Koniec z gotowaniem żywych homarów?

Foto: PAP/EPA

Brytyjski parlament proceduje obecnie rozszerzenie ustawy Animal Sentience Bill uznającej zwierzęta za istoty czujące z kręgowców także na skorupiaki. Poprawka ta, uznająca, że kraby czy homary też mogą czuć ból, dałaby skorupiakom większą ochronę prawną. Skutkiem tego restauracjom i sprzedawcom ryb nie byłoby wolno gotować skorupiaków żywcem czy wysyłać ich żywych do klientów pocztą czy kurierem.

Dowody naukowe wskazują, że skorupiaki takie jak kraby i homary mogą odczuwać ból i cierpieć. Dlatego też powinny być uwzględnione w przepisach dotyczących dobrostanu zwierząt. Proponowane przepisy mają objąć ochroną jednak nie tylko skorupiaki, ale także głowonogi – ośmiornice i kałamarnice.

Tymczasem brytyjski rząd rozmawia także z branżą gastronomiczną na temat alternatywnych metod zabijania homarów. Wśród proponowanych metod jest ogłuszanie prądem (metoda powszechnie uznawana za najbardziej humanitarną, także w przypadku kręgowców), ale także chłodzenie lodem.

Przypadki niehumanitarnego traktowania skorupiaków zdarzają się dość często. W zeszłym roku, jak przypomina Euro Weekly News, firma sprzedająca ryby została ostro skrytykowana za dostarczanie żywych homarów za pośrednictwem Amazona. Dawniej zdarzały się też przypadki takie, jak ten z 2015 roku, gdy londyński supermarket sprzedawał żywe homary w opakowaniach termokurczliwych, w których zwierzęta te powoli się dusiły.

Silnym wsparciem dla Crustacean Compassion (organizacji walczącej o dobrostan skorupiaków) jest fakt, że popiera ją żona premiera Borisa Johnsona, Carrie Johnson. Żona premiera brała udział w akcjach na rzecz zwiększenia zakresu ochrony zwierząt.

Reklama
Reklama

Zakaz gotowania żywych homarów i innych skorupiaków obowiązuje już np. w Nowej Zelandii, Szwajcarii i Norwegii.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama