Minister zdrowia Singapuru, Edwin Tong zapowiedział wprowadzenie nowych przepisów podczas uroczystości otwarcia Singapurskiego Kongresu Zdrowia i Biomedycyny 2019. Jak ogłosił, zakaz reklamowania napojów o wysokiej zawartości cukru wejdzie w życie już w przyszłym roku i obejmie wszystkie media publiczne, w tym prasę, telewizję, radio i portale internetowe - donosi „The Independent”.
Czytaj także: Carlsberg pracuje nad „papierową” butelką na piwo
Singapur stanie się tym samym pierwszym krajem na świecie, w którym funkcjonuje taki zakaz. Będzie to kolejny krok podjęty przez rząd w walce z otyłością i cukrzycą, która staje się coraz większym problemem nie tylko w tym azjatyckim państwie, ale też na całym świecie.
Jak wynika z danych ministerstwa zdrowia, w ubiegłym roku mieszkańcy Singapuru średnio spożywali każdego dnia 12 łyżeczek cukru. Ponad połowa pochodziła właśnie z napojów wysokosłodzonych, które - jak zauważył Tong - są „łatwo dostępne, kuszące i tanie”.
Resort zdrowia zapowiedział także, że wprowadzi nowe sposoby etykietowania napojów, które będą informowały konsumentów o zawartości cukru i wartości odżywczych. Butelki będą oznaczane zgodnie z legendą różnymi kolorami, a obowiązek etykietowania obejmie tylko mniej zdrowe napoje, a więc wysokosłodzone i gazowane. Minister Edwin Tong wytłumaczył, że ma to pomóc klientom w podejmowaniu świadomych decyzji i skłonić ich do wybrania zdrowszych produktów.