Reklama

Oto najzdrowsze orzechy świata. Które są na pierwszym miejscu?

Kupując orzechy kierujemy się ceną i smakiem. Te najzdrowsze są i drogie, i smaczne.

Aktualizacja: 17.10.2019 16:36 Publikacja: 17.10.2019 16:28

Oto najzdrowsze orzechy świata. Które są na pierwszym miejscu?

Foto: Adobe Stock

Orzechy zawierają dużą ilość potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, selenu, manganu, molibdenu, niklu, kobaltu, witamin B1, B2, PP, E, kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3. U ludzi jedzących regularnie orzechy spada ryzyko wystąpienia niewydolności wieńcowej, a także zmniejsza się stężenie cholesterolu we krwi. Orzechy są też zalecane dla osób z cukrzycą.

„Orzechy należy spożywać raz lub dwa razy w tygodniu, w małych porcjach (około 35 gramów). (…) Zaleca się stosowanie orzechów z produktami mlecznymi lub kwaśnymi, potrawami mięsnymi, owsiankami lub deserami” - przypomina Rospotrebnadzor, rosyjska inspekcja konsumencka, która przygotowała listę najzdrowszych orzechów.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama