Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 17.10.2019 16:36 Publikacja: 17.10.2019 16:28
Foto: Adobe Stock
Orzechy zawierają dużą ilość potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, selenu, manganu, molibdenu, niklu, kobaltu, witamin B1, B2, PP, E, kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3. U ludzi jedzących regularnie orzechy spada ryzyko wystąpienia niewydolności wieńcowej, a także zmniejsza się stężenie cholesterolu we krwi. Orzechy są też zalecane dla osób z cukrzycą.
„Orzechy należy spożywać raz lub dwa razy w tygodniu, w małych porcjach (około 35 gramów). (…) Zaleca się stosowanie orzechów z produktami mlecznymi lub kwaśnymi, potrawami mięsnymi, owsiankami lub deserami” - przypomina Rospotrebnadzor, rosyjska inspekcja konsumencka, która przygotowała listę najzdrowszych orzechów.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Producent Nutelli – koncern Ferrero Group – kupuje amerykańskiego producenta popularnych płatków śniadaniowych W...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Polacy szukają sposobów na ograniczenie wydatków. Już trzech na czterech stara się oszczędzać na żywności, a pon...
W sobotę, 5 lipca, wejdą w życie nowe chińskie cła na brandy importowaną z Unii Europejskiej. W ostatniej chwili...
Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu z obrotu wielu rodzajów piwa smakowego polskiej firmy Al...
Wartość kawy sprzedanej w sklepach sięga już 7,7 mld zł rocznie, co oznacza wzrost o 700 mln zł w zaledwie dwa l...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas