#RZECZoBIZNESIE: Anna Aranowska-Bablok: Żywność funkcjonalna pomaga zapobiegać chorobom

Żywność funkcjonalna i suplementy diety przerosły już rynek leków refundowanych – mówi Anna Aranowska-Bablok, członek zarządu Adiuvo Investments, gość programu Marcina Piaseckiego.

Aktualizacja: 18.12.2017 14:07 Publikacja: 18.12.2017 14:04

#RZECZoBIZNESIE: Anna Aranowska-Bablok: Żywność funkcjonalna pomaga zapobiegać chorobom

Foto: tv.rp.pl

Żywność funkcjonalna ma poprawiać różne parametry biochemiczne, albo metaboliczne naszego organizmu. - Ma też zapobiegać powstawaniu różnych chorób cywilizacyjnych. Jedną z nich jest choroba zwana zespołem metabolicznym, która jest połączeniem różnego rodzaju ryzyk, które dotykają nas w różnym wieku. Są to ryzyka związane z cukrzycą, zaburzenia lipidowe, kardiologiczne, otyłość, problemy z układem kostnym – tłumaczyła Aranowska-Bablok.

Zaznaczyła, że żywność funkcjonalna i suplementy diety przerosły już rynek leków refundowanych. - Wyrosły, bo staliśmy się takim, a nie innym konsumentem. Nowe pokolenie jest świadomym konsumentem szukającym informacji, chce zapobiegać, a nie leczyć się, chce samo siebie monitorować i uczestniczyć w procesie leczenia. To pokolenie próbuje stosować produkty, które pozwalają prewencyjnie zapobiegać powstawaniu różnych chorób – mówiła gość.

Przyznała, że nadal jest problem z jakością tych produktów. - Często nie są zwalidowane klinicznie, nie mają potwierdzonych parametrów. Zmienia się to i wierzymy, że niedługo regulator będzie miał wpływ na to, jakie produkty będą dostępne na rynku -stwierdziła.

Adiuvo Investments zajmuje się m.in. funkcjonalną czekoladą.

- Czekolada ma właściwości zdrowotne, dokładnie kakao. Niewiele osób wie, że zdrowotne właściwości czarnej czekolady wynikają z tego, że kakao posiada związki, które ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne (polifenole) – tłumaczyła Aranowska-Bablok.

Rynek czarnej czekolady w niektórych jurysdykcjach azjatyckich rośnie 20-30 proc. szybciej niż czekolady mlecznej.

- Bardzo mało polifenoli z czarnej czekolady dostaje się do krwi. Czekolada funkcjonalna ma zastosowaną technologię, która poprawia biodostępność i bioaktywność polifenoli, czyli zamiast tabliczki czekolady wystarczy zjeść 10 g. - mówiła.

- Chcemy tą czekoladą podbić m.in. rynek chiński. Na bazie tej technologi mamy kilka produktów. Otworzyliśmy rynki europejskie, głównie skupiamy się na rynku angielskim, francuskim, niemieckim i holenderskim. Jesteśmy na rynku amerykańskim, także weszliśmy na rynek azjatycki. Tam zużycie żywności na głowę jest mniejsze niż na innych rynkach. Z drugiej strony jest to rynek, który w 2014 r. samej żywności funkcjonalnej przyniósł 51 mld dol. przychodów, a szacuje się, że wzrośnie do ponad 100 mld dol. w kolejnych 3 latach – podała gość.

Zauważyła, że cały rynek zdrowych, słodkich przekąsek idzie w stronę żywności funkcjonalnej. - Wszyscy są świadomi jak cukier działa na nasz organizm i branża słodkich przekąsek ma jedyny kierunek ucieczki w zdrowie – mówiła.

Adiuvo Investments zajmuje się także aplikacją na koszmary senne.
- Adiuvo skupia się na technologiach z branży medycyny cyfrowej, które pozwalają monitorować stan własnego zdrowia. Aplikację obecnie walidujemy klinicznie. Badania mają potwierdzić poprawny algorytm do wykrywania fazy REM i potwierdzić, że liczba przebudzeń i koszmarów sennych zmniejsza się wraz z użyciem aplikacji - tłumaczyła Aranowska-Bablok.

Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek