Piwo w Polsce ma bardzo bogatą historię

Rocznie na świecie produkowanych jest ok. 2 mld hektolitrów piwa, czyli ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi; najwięcej piwa - ok. 140 l rocznie na osobę - wypijają Czesi; w Polsce tradycje picia tego alkoholu są długie, wielkim piwoszem był m.in. Chrobry - mówi PAP dr Sławomir Kuźmar z UEK w Poznaniu.

Aktualizacja: 29.05.2017 11:03 Publikacja: 29.05.2017 10:46

Piwo w Polsce ma bardzo bogatą historię

Foto: 123RF

Piwo warzyli już kilka tysiącleci p.n.e. przedstawiciele wielkich bliskowschodnich cywilizacji - Egiptu czy Mezopotamii.

"Już wtedy piwo odgrywało bardzo istotną rolę gospodarczą. W średniowieczu było z jednej strony napojem zdrowszym niż często zanieczyszczona woda, a z drugiej strony produkcja piwa dostarczała dość znacznych dochodów podatkowych" - powiedział PAP dr Sławomir Kuźmar z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

W okresie rewolucji przemysłowej piwo przyczyniło się do rozwoju technologii chłodzenia. "Powstanie naszej współczesnej lodówki związane jest właśnie z urządzeniami do produkcji piw dolnej fermentacji" - wskazał ekspert.

W jego ocenie również obecnie piwo i jego produkcja odgrywa znaczną rolę gospodarczą. "Z jednej strony są to dość pokaźne dochody podatkowe, z drugiej strony - w branży piwowarskiej i w branżach powiązanych z nią pracuje bardzo dużo osób" - zaznaczył.

Jak stwierdził dr Kuźmar, koszt produkcji piwa jest stosunkowo niewielki - stanowi ok. 10 proc. ceny. Więcej pochłania marża sprzedawców, marże hurtowe - ok. 20 proc. Na marketing, reklamy, transport przeznaczane jest aż 30 proc. z ceny pojedynczej butelki. Największy udział w koszcie złocistego trunku mają podatki - to ok. 40 proc. (w postaci podatku VAT i akcyzy).

"Piwo w Polsce ma bardzo bogatą historię. Pierwsze dokumenty świadczące o produkcji piwa pochodzą już z kroniki Galla Anonima. Opisał on historię, w której Piast (jeden z przodków Mieszka I - przyp. PAP) poczęstował swoich gości piwem przygotowywanym specjalnie na postrzyżyny swojego syna Siemowita. Także Bolesław Chrobry znany był ze swojego zamiłowania do tego trunku - nazywany był piwoszem i swoich gości, którzy przyjeżdżali na dwór królewski podejmował właśnie tym trunkiem" - mówił dr Kuźmar.

Rocznie na świecie produkuje się ok. 2 mld hektolitrów piwa. "Ta wielkość zbyt wiele nam nie mówi, dlatego można powiedzieć, że jest to ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi rocznie" - stwierdził ekspert.

Najwięcej piwa wypijają Czesi - jest to ok. 140 l rocznie na każdego mieszkańca. Na kolejnym miejscu są mieszkańcy Seszeli, którzy wypijają ok. 120 l, później Niemcy i Austriacy ok. 110 l, Namibijczycy i Polacy plasują się na kolejnej pozycji z konsumpcją na poziomie ok. 100 l na każdego mieszkańca" - wyliczył dr Kuźmar. "O rosnącej popularności piwa w Polsce świadczy fakt, że ubiegłym roku pojawiło się 1,5 tys. nowych piw, rok wcześniej było to nieco ponad tysiąc" - wskazał.

"Od kilkudziesięciu lat można zaobserwować trend polegający na odchodzeniu konsumentów od spożywania piw masowych, produkowanych przez wielkie koncerny na rzecz rzemieślniczych, kraftowych. Także w Polsce od kilku lat widać rewolucję - powstaje wiele małych browarów. Produkowane przez nie piwo znacząco różni się od popularnych marek" - podsumował.

Piwo warzyli już kilka tysiącleci p.n.e. przedstawiciele wielkich bliskowschodnich cywilizacji - Egiptu czy Mezopotamii.

"Już wtedy piwo odgrywało bardzo istotną rolę gospodarczą. W średniowieczu było z jednej strony napojem zdrowszym niż często zanieczyszczona woda, a z drugiej strony produkcja piwa dostarczała dość znacznych dochodów podatkowych" - powiedział PAP dr Sławomir Kuźmar z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku