Robert Mazurek: Musi być lepiej

Rok może być nie wiadomo jak marny, ale pożegnać go przecież jakoś trzeba. Nawet nie jakoś – szampanem trzeba go pożegnać, z pełną pompą. Najtańszy z nich, kolejne odmiany Sowieckoje Igristoje, jest nie tylko podróbką szampana, ale wina w ogóle, lecz ma bąbelki i jest git. A co, jeśli nie jest git, jeśli jednostka na tablicę Mendelejewa oporna się trafiła i wybrzydza? Wtedy szukamy dalej.

Publikacja: 24.12.2020 07:00

Robert Mazurek: Musi być lepiej

Foto: Pixabay

Szampan jest z Szampanii i tylko z niej. To najszlachetniejsze z win musujących, których odmian mamy bez liku. A skąd się one biorą? Można oczywiście do wina dodać dwutlenek węgla, jak w napojach gazowanych, ale w winach szlachetnych bierze się on sam i pochodzi z powtórnej fermentacji. Jeśli zachodzi ona w butelce (metoda tradycyjna), wino jest droższe i bardziej musujące – tak powstają szampany, cavy czy sekty. Ale druga fermentacja (metoda Charmata) może mieć miejsce w kadziach – powstają wtedy bąbelki drobniejsze, mniejsze. Tak rodzi się choćby prosecco, najczęściej fałszowane wino świata. Prosecco oryginalne rodzi się w okolicach Treviso i Wenecji, a robione jest ze szczepu giera.

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Plus Minus
Decyzje Benjamina Netanjahu mogą spowodować upadek Izraela
Plus Minus
Prawdziwa natura bestii
Plus Minus
Śmieszny smutek trzydziestolatków
Plus Minus
O.J. Simpson, stworzony dla Ameryki
Plus Minus
Upadek kraju cedrów