Dominik Zdort o zbiorze przepisów wydanych przez Piotr Semkę

Powiedzieć, że Piotr Semka jest dobrym kucharzem, to tak, jakby nie powiedzieć o nim nic.

Aktualizacja: 21.10.2016 21:31 Publikacja: 20.10.2016 12:55

Dominik Zdort o zbiorze przepisów wydanych przez Piotr Semkę

Foto: materiały prasowe

Tę pasję i talent wybitnego publicysty niegdyś znali tylko jego bliscy znajomi, do których i ja mam zaszczyt się zaliczać. Piotr nie tylko z ogniem w oczach opowiadał, jak pichci swoje potrawy, ale też lubił zapraszać gości na wykwintne kolacje w przytulnej kuchni w mieszkaniu na warszawskiej Ochocie.

Najsłynniejszym wyczynem Piotra jest chyba zampone, świńska „łapa" nadziewana mięsem, podawana w soczewicy. Gdy po raz pierwszy Semka postawił tę włoską potrawę rodem z Modeny przede mną na stole, byłem nieco przerażony – blada świńska noga, choć pozbawiona raciczki, wyłożona na półmisku nie wyglądała nadmiernie apetycznie. Ale potem kucharz pokroił swoje dzieło na plastry i rozniósł się zachwycający zapach świetnie przyprawionego kolendrą mielonego mięsiwa. A gdy kawałek wylądował na moim talerzu, nieoczekiwanie okazało się, że najsmaczniejszy jest nie farsz, ale sama „łapa" – miękka świńska skórka przesiąknięta sosami wypływającymi z mięsa, aromatyczna i delikatna. Wbrew obawom – wcale nie tłusta.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Plus Minus
Posłuchaj „Plus Minus”: Kiedyś to byli prezydenci
Plus Minus
„Historia miłosna”: Konserwatysta na lekcjach empatii
Plus Minus
„Polska na prochach”: Siatki pełne recept i leków
Plus Minus
„Ale wtopa”: Test na przyjaźnie
Plus Minus
„Thunderbolts*”: Antybohaterowie z przypadku