Reklama

Małe jest piękne

Tu wszystko jest na odwrót. Woda w wannie kręci się nie w tę stronę, samochód prowadzi pasażer i jeździ nim pod prąd, słońce świeci na północy, na południu zimno jak w psiarni i mieszkają pingwiny, a w dodatku latem mają zimę. Wina w Afryce Południowej też robili trochę na opak, bo w tych przeważnie gorących okolicznościach przyrody upierali się na ciężkie, czerwone i tłuste.

Publikacja: 23.08.2019 18:00

Lazanou Chenin Blanc 2018 160 randów

Lazanou Chenin Blanc 2018 160 randów

Foto: materiały prasowe

Ale zacznijmy od początku. Winorośl w Afryce nie rosła, przywieźli ją ze sobą biali osadnicy, nie ma tu więc odmian lokalnych poza jedną, którą stworzył człowiek. Otóż jakieś sto lat temu w okolicy Kapsztadu skrzyżowano pinot noir i cinsault i tak narodził się sławny pinotage, z którego powstają te mocarne wina, które pokochał świat. Ale my nie o nich, bo ostatnia dekada to czas radykalnych zmian w południowoafrykańskim winiarstwie. Nowi winiarze przestali kochać się na zabój w dębowych beczkach, zaczęli swe wina robić lżej i naturalniej. Wśród nich byli Joseph Lazarus i Candice Stepahanou, którzy kupili niedużą farmę z jeszcze mniejszą winniczką i zaczęli prowadzić ją na organiczną modłę – są tam zróżnicowane strefy roślinności, są zwierzęta i tylko żadnej chemii nie ma.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Plus Minus
„Szopy w natarciu”: Zwierzęta kontra cywilizacja
Plus Minus
„Przystanek Tworki”: Tworkowska rodzina
Plus Minus
„Dept. Q”: Policjant, który bał się złoczyńców
Plus Minus
„Pewnego razu w Paryżu”: Hołd dla miasta i wielkich nazwisk
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Plus Minus
„Survive the Island”: Między wulkanem a paszczą rekina
Reklama
Reklama