Reklama
Rozwiń

Czym grozi zjedzenie mięsa chorych krów? Eksperci wyliczają

Mięso z rzeźni, gdzie zabijano chore krowy, trafiło – poza Polską – do kilkunastu krajów Unii Europejskiej. Czym grozi spożycie takiej wołowiny? Zapytaliśmy ekspertów.

Aktualizacja: 05.02.2019 14:14 Publikacja: 05.02.2019 14:01

Czym grozi zjedzenie mięsa chorych krów? Eksperci wyliczają

Foto: youtube.com / Superwizjer TVN

Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności w Zakładzie Higieny i Zarządzania Jakością Żywności SGGW podkreśla, że urzędowy lekarz weterynarii wykonuje badania przedubojowe, poubojowe i ewentualne badania laboratoryjne. - Badanie przedubojowe musi ustalić w szczególności czy w przypadku konkretnego zwierzęcia występują oznaki stanu, który mógłby mieć niepożądany wpływ na zdrowie ludzi. Zwraca się tu przede wszystkim uwagę na wykrywanie chorób odzwierzęcych i innych chorób, podawanych w wykazie Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE). Przykładowe choroby zakaźne to: gruźlica bydła, bruceloza u bydła i przenośne gąbczaste encefalopatie. Poza tym także listerioza czy toksoplazmoza wylicza prof. Kołożyn-Krajewska.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach