fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Media i internet

Jak skasować konto na Facebooku? To prostsze, niż się wydaje

Adobe Stock
Konto na Facebooku można skasować trwale lub tylko dezaktywować. W tym drugim przypadku nic nie zniknie, w pierwszym kasuje się wszystko. A jak to zrobić?

Po odkryciu potężnego wycieku danych użytkowników Facebooka do firmy Cambridge Analytics, która pracowała na rzecz Donalda Trumpa, wielu użytkowników największego serwisu społecznościowego jest do tego stopnia wściekłych, że rozważa usunięcie konta. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak się do tego zabrać, chociaż jest to bardzo proste.

Do wyboru są dwie opcje – dezaktywacja i usunięcie konta. Pierwsza powoduje, że konto znika z wyników wyszukiwania, nie mogą też na nie zajrzeć znajomi użytkownika, ale wciąż jest przechowywane na serwerach Facebooka. Dezaktywacja pozwala więc „usunąć” konto dla społeczności portalu, ale zostawia furtkę do powrotu. Druga opcja usuwa konto całkowicie.

Jak dezaktywować konto na Facebooku? 

Dezaktywacja konta jest bardzo prosta:

  1. Wchodzimy na stronę główną Facebooka i rozwijamy menu ustawień (korzystając z komputera musimy kliknąć w strzałkę znajdującą się w prawym górnym rogu, z aplikacji w telefonie rozwijamy menu na prawo od ikonki powiadomień).
  2. Przechodzimy do opcji „Ogólne” z komputera lub „Ogólne -> Ustawienia konta” w aplikacji.
  3. Wybieramy „Zarządzaj kontem”.
  4. Wybieramy „Dezaktywuj konto” i postępujemy zgodnie z instrukcjami.

Dezaktywacja może zostać cofnięta w każdej chwili. 

Jak całkowicie usunąć konto na Facebooku? 

Usunięcie konta z aplikacji na Androidzie nie wydaje się możliwe (brak takiej opcji w menu). Możliwe jest jednak z komputera. Proces jest identyczny, jak w przypadku dezaktywacji, jednak w zarządzaniu kontem wybieramy opcję „poproś o usunięcie konta” lub możemy przejść bezpośrednio do linku https://www.facebook.com/help/delete_account.

Usuwanie konta trwa, jak informuje Facebook, do 90 dni. Znikną wówczas bezpowrotnie wszystkie dane (posty, zdjęcia itp.), które umieściliśmy w serwisie. Zachowane zostaną wiadomości na Messengerze, ale w formie kopii konwersacji u znajomych.

- Niektóre czynności wykonane przez Ciebie na Facebooku nie są zachowywane na Twoim koncie. Przykładowo znajomy może zachować otrzymane od Ciebie wiadomości, nawet jeśli usuniesz swoje konto. Te informacje pozostaną w serwisie po usunięciu konta – podpowiada Facebook.

Przed usunięciem konta na Facebooku warto zrobić sobie kopię danych (choćby zdjęć). W ustawieniach ogólnych konta jest dostępna opcja pobrania kopii danych z Facebooka.



REKLAMA: Publikuj treści na całym świecie dzięki marketin9

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA