fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Kosmos

Izraelczycy wyhodowali w kosmosie mięso

Stock Adobe
Izraelscy astronauci przebywający na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) z niewielkiej ilości wołowej tkanki mięśniowej wyhodowali stek. - To dowód na to, że mięso można wytwarzać zawsze i wszędzie, w każdych warunkach - powiedział Didier Toubia, dyrektor generalny Aleph Farms, startupu, który opracował eksperyment.

- Ten wspólny eksperyment stanowi znaczący pierwszy krok w kierunku realizacji naszej wizji zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego dla przyszłych pokoleń, przy jednoczesnym zachowaniu zasobów naturalnych - powiedział Toubia.

Astronauci przeprowadzili eksperyment w rosyjskim segmencie stacji kosmicznej, przy użyciu drukarki 3D, stworzonej przez rosyjską firmę 3D Bioprinting Solutions.

Wyhodowane w kosmosie steki powstały z niewielkiej ilości wołowej tkanki mięśniowej zabranej na pokład statku kosmicznego. Maleńki stek ma na razie 3 mm szerokości, smakiem i teksturą bardzo przypomina naturalna wołowinę.

Aleph Farms, startup, który rozpoczął działalność w 2017 roku, w grudniu 2018 ogłosił, że wyhodował mięso w warunkach laboratoryjnych. Hodowla steku trwała 3 tygodnie.

Zwolennicy takiej metody produkcji mięsa podkreślają, że jest ona znacznie bardziej humanitarna, zmniejsza cierpienia zwierząt i radykalnie może ograniczyć produkcję dwutlenku węgla, a także - ograniczyć zużycie wody.

Pierwszy laboratoryjny burger został wyhodowany w 2013 roku przez duńskich naukowców z uniwersytetu w Maastricht, ale koszt tej produkcji był bardzo wysoki - ponad 300 tys. dolarów.

Koszty te jednak maleją - w ubiegłym roku funt (niecałe 0,5 kilograma) mielonej wołowiny wyprodukowanej przez amerykańska firmę Memphis Meats kosztował 2400 dolarów.

Każdy kawałek steku wyhodowanego przez Aleph Farms to koszt ok. 50 dolarów.

Źródło: Times of Israel
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA