- Ten wspólny eksperyment stanowi znaczący pierwszy krok w kierunku realizacji naszej wizji zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego dla przyszłych pokoleń, przy jednoczesnym zachowaniu zasobów naturalnych - powiedział Toubia.
Astronauci przeprowadzili eksperyment w rosyjskim segmencie stacji kosmicznej, przy użyciu drukarki 3D, stworzonej przez rosyjską firmę 3D Bioprinting Solutions.
Wyhodowane w kosmosie steki powstały z niewielkiej ilości wołowej tkanki mięśniowej zabranej na pokład statku kosmicznego. Maleńki stek ma na razie 3 mm szerokości, smakiem i teksturą bardzo przypomina naturalna wołowinę.
Aleph Farms, startup, który rozpoczął działalność w 2017 roku, w grudniu 2018 ogłosił, że wyhodował mięso w warunkach laboratoryjnych. Hodowla steku trwała 3 tygodnie.
Zwolennicy takiej metody produkcji mięsa podkreślają, że jest ona znacznie bardziej humanitarna, zmniejsza cierpienia zwierząt i radykalnie może ograniczyć produkcję dwutlenku węgla, a także - ograniczyć zużycie wody.