Znaczenie pszczół
Sektor pszczelarski stanowi źródło dochodu dla tysięcy europejskich rolników. Sektor ten ma również niebagatelne znaczenie dla bioróżnorodności i bezpieczeństwa żywności: 84% gatunków roślin oraz 76% produkcji żywności uzależnione jest od zapylania przez pszczoły, a wytworzona w ten sposób w UE wartość gospodarcza jest szacowana na 14,2 mld euro rocznie.
Od lat pszczelarze alarmują o malejącej populacji pszczół i stratach w koloniach. Przyczyną mogą być: intensyfikacja rolnictwa i stosowania pestycydów, pogorszenie żywienia pszczół, wirusy i ataki inwazyjnych gatunków obcych takich jak roztocze Varroa, mały chrząszcz ulowy (Aethina tumida), szerszeń azjatycki czy zgnilec amerykański, a także zmiany środowiskowe i utrata siedlisk.
Stanowisko Parlamentu Europejskiego
We wtorek, 23 stycznia, Komisja Rolinictwa i Rozwoju Wsi przyjęła sprawozdanie posła Norberta Erdősa (EPL, Węgry) wzywające do intensyfikacji działań na rzecz lepszej ochrony i wspierania europejskiego sektora pszczelarskiego.
Posłowie proponują m.in. zwiększenie funduszy na krajowe programy pszczelarskie, wprowadzenie środków mających poprawić zdrowie pszczół (m.in. zakaz szkodliwych pestycydów, rozwój badań i programów hodowlanych) oraz działania na rzecz lepszej ochrony lokalnych i regionalnych odmian pszczół.
Rynek miodu w UE
W UE jest około 600 000 pszczelarzy i 17 milionów uli. Roczna produkcja miodu wynosi ok. 250 000 ton, co sprawia, że ??UE jest drugim co do wielkości producentem miodu na świecie (po Chinach). W 2015 r. głównymi producentami miodu w UE były Rumunia, Hiszpania i Węgry.