Świeżość ryb ma kluczowe znaczenie dla szefów kuchni i ich klientów. Szczególne ważne jest to w Japonii, w której wszelkie ryby i owoce morza cieszą się powszechną miłością. Najlepsze restauracje w Tokio stawiają sobie za punkt honoru oferowanie jak najświeższych ryb, więc zapotrzebowanie na szybki transport jest spore. Choć Tokio leży nad morzem, to wiele ryb dostarczanych jest z dalszych regionów Japonii, na przykład z odległego o 350 km Sendai w prefekturze Myiagi.

Przewoźnik East Japan Railway dostrzegł w tym okazję do dodatkowego zarobku dla swoich superszybkich pociągów… pasażerskich. Poczynając od 26 sierpnia w pociągu o godz. 10.41 z Sendai, który do Tokio przyjeżdża o 12.48, przez kilka dni testowo przewożone są złowione wcześnie rano ryby dla klientów Tokio. Głównymi klientami są restauracje w położonym blisko dworca centrum handlowym.

Jak informuje portal Railway Gazette, testowy przewóz ryb z Sendai (miasta położonego nad Pacyfikiem) nie jest pierwszym wykorzystaniem pasażerskiego pociągu do przewozu świeżej żywności. Od 17 stycznia piątkowy Skinkansen, wyruszający o 10.17 z Niigaty nad Morzem Japońskim i dojeżdżający do Tokio o 14.30, przewozi ryby, owoce i warzywa do sklepu zlokalizowanego niedaleko dworca Shinjuku. Jednak są różnice między tymi przewozami – z Sendai ryby przewożone są w specjalnie wydzielonej części wagonu, podczas gdy z Niigaty kontenery z żywnością przewożone są na miejscach niezajętych przez pasażerów.

Jak informuje portal Rynek Kolejowy, dla japońskich przewoźników transport ryb i owoców morza w szybkich pociągach pasażerskich to dobry sposób na tworzenie marki zdrowej żywności i zarobek.