Reklama
Rozwiń
Reklama

Restauracje liczą już tylko dni do otwarcia, cieszą się browary

W ostatnim roku sprzedaż piwa w gastronomii spadła o ponad 40 proc. Teraz sektor liczy na odbicie. Pomóc ma w tym m.in. Euro 2020 oraz powrót imprez masowych, koncertów i festiwali.

Aktualizacja: 26.05.2021 06:12 Publikacja: 25.05.2021 21:00

Restauracje liczą już tylko dni do otwarcia, cieszą się browary

Foto: PAP/Paweł Supernak

Dla browarów gastronomia to niezwykle ważny partner. O ile Polacy wciąż najwięcej wydają na ten trunek w sklepach (ok. 18 mld zł), o tyle w restauracjach czy pubach zostawiają kolejne ok. 4,5 mld zł, co stanowi aż 15 proc. rynku gastronomicznego. – Przed pandemią w tym kanale sprzedawano ok. 10 proc. wolumenu piwa na rynku polskim – mówi Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny ZPPP – Browary Polskie.

Trwa liczenie strat

Pozostało jeszcze 90% artykułu

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Biznes
Spór o przepisy antynikotynowe na szczycie WHO w Genewie
Biznes
Superman #1 z pierwszego nakładu DC najdroższym komiksem w historii
Biznes
Autoportret Fridy Kahlo sprzedany za 55 mln dolarów. To rekord dla dzieła stworzonego przez kobietę
Biznes
Plan USA dla Ukrainy, AI uderza w copywriterów i impas na COP30
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Biznes
Wojna Putina zatapia stocznie Rosji. Nie płacą i zwalniają
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama