Aktualizacja: 27.04.2021 13:17 Publikacja: 27.04.2021 13:09
Foto: AdobeStock
Około 70 proc. słodkiej wody na Ziemi jest magazynowane w lodowcach. - Stale rosnące temperatury na świecie powodują jednak, że lodowce topnieją w zastraszającym tempie - ostrzega prof. Jemma Wadham, czołowa glacjolog i dyrektor Instytutu Środowiska Cabota na Uniwersytecie w Bristolu. Ekspertka od ponad 20 lat bada reakcje lodowców na kryzys klimatyczny. - Szybka utrata lodowców stanowi szczególnie wysokie zagrożenie w regionach rozwijających się, w których wiele milionów ludzi jest uzależnionych od lodowców, od wody pitnej - dodała Wadham. - Praca w Himalajach i Andach naprawdę uświadomiła mi, że może to prowadzić do kryzysu humanitarnego na całym świecie - zaznaczyła.
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany – pisał Lem w „Bajkach robotów”. Dziś nie dziwi napędzanie ro...
Zespół badawczy kierowany przez naukowców z Instytutu Maxa Plancka w Niemczech przetestował na myszach połączeni...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas