Reklama
Rozwiń
Reklama

Kapelusze z basenowym makaronem. Tak gastronomia dba o dystans

Niemiecka kawiarnia wie, jak sprawić, by klienci zachowywali odpowiedni dystans od siebie. A to tylko jeden ze sposobów.

Aktualizacja: 15.05.2020 17:28 Publikacja: 15.05.2020 17:10

Kapelusze z basenowym makaronem. Tak gastronomia dba o dystans

Foto: Facebook

Niemcy już od zeszłego tygodnia mogą cieszyć się kawą czy obiadem poza domem. Jednak nie oznacza to, że nie muszą zachowywać odstępu i pomysłowi właściciele lokali gastronomicznych radzą sobie z tym w różny sposób. Jedni, jak w sklepach, malują odpowiednie linie, a inni korzystają z bardziej efektownych (i efektywnych sposobów). Na przykład Cafe&Konditorej Rothe w Schwerin postanowiła wyposażać klientów w kapelusze z basenowymi makaronami, które dokładnie wyznaczają dystans.

Z kolei restauracja w Amsterdamie postawiła na zaciszny i intymny charakter posiłków poza domem i zbudowała przeszklone budki – każda mieści jeden stolik i gwarantuje dystansowanie się od innych klientów oraz nieco prywatności.

Z kolei w Japonii, w Tokio, powstała Social Distancing Cafe, która może służyć za modelowy przykład skrajnie oddzielającego ludzi od siebie dystansowania społecznego. Ma 25 miejsc przy 25 stolikach, a klienci muszą dezynfekować ręce przed wejściem oraz mogą ściągać maseczki tylko po to, by się napić. Zakazane są też rozmowy.

Reklama
Reklama

Od 18 maja będą znów mogły działać polskie lokale gastronomiczne i bary. Zobaczymy, jak będą wspierać w zachowaniu dystansu swoich klientów.

Biznes
Droższa Wigilia, chińskie cła i przeludnione mieszkania w Polsce
Biznes
Spotykamy naukę z biznesem
Biznes
Europa, czyli spokojna przystań
Biznes
Co zadecyduje o losach świata w 2026 roku
Biznes
Coraz trudniejsza droga do bezemisyjności
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama