[b]Finansujemy pracownikom obiady w firmowym barze. Każda osoba ma prawo do bezpłatnych posiłków, których koszt miesięczny nie przekracza 190 zł. Czy od takich posiłków mamy obowiązek odprowadzić składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe?[/b]
[b]Nie[/b]. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, osiągany przez pracowników u pracodawcy z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy.
Jednak [b]podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł.[/b] Zatem w przypadku czytelnika nie ma obowiązku odprowadzania składek ZUS od posiłków.
Gdyby koszt obiadów był wyższy niż 190 zł, to od nadwyżki pracodawca miałby obowiązek naliczyć i opłacić składki na ubezpieczenia społeczne oraz zdrowotne.
Przy czym przychody takie są zwolnione z oskładkowania, o ile w zamian za posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny i ich wartość w ciągu miesiąca nie przekracza 190 zł. Zwolnienie dotyczy zarówno posiłków udostępnianych bezpośrednio przez pracodawcę i spożywanych na terenie zakładu pracy, jak i bonów żywieniowych realizowanych w innych punktach gastronomicznych (restauracjach czy barach).