Bez ZUS za obiady w zakładowej stołówce

Aktualizacja: 04.02.2010 03:10 Publikacja: 04.02.2010 02:00

Bez ZUS za obiady w zakładowej stołówce

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski

[b]Finansujemy pracownikom obiady w firmowym barze. Każda osoba ma prawo do bezpłatnych posiłków, których koszt miesięczny nie przekracza 190 zł. Czy od takich posiłków mamy obowiązek odprowadzić składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe?[/b]

[b]Nie[/b]. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, osiągany przez pracowników u pracodawcy z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy.

Jednak [b]podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł.[/b] Zatem w przypadku czytelnika nie ma obowiązku odprowadzania składek ZUS od posiłków.

Gdyby koszt obiadów był wyższy niż 190 zł, to od nadwyżki pracodawca miałby obowiązek naliczyć i opłacić składki na ubezpieczenia społeczne oraz zdrowotne.

Przy czym przychody takie są zwolnione z oskładkowania, o ile w zamian za posiłki nie przysługuje ekwiwalent pieniężny i ich wartość w ciągu miesiąca nie przekracza 190 zł. Zwolnienie dotyczy zarówno posiłków udostępnianych bezpośrednio przez pracodawcę i spożywanych na terenie zakładu pracy, jak i bonów żywieniowych realizowanych w innych punktach gastronomicznych (restauracjach czy barach).

Z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe wyłączona jest także wartość świadczeń rzeczowych wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz ekwiwalenty za te świadczenia, a także ekwiwalenty pieniężne za pranie odzieży roboczej, używanie odzieży i obuwia własnego zamiast roboczego oraz wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie napojów bezalkoholowych, posiłków oraz artykułów spożywczych, w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych.

[i]Podstawa prawna:

– [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=660E2D2CCF3A78787C56671ABA41C949?id=77617]rozporządzenie ministra pracy i polityki socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (DzU nr 161, poz. 1106 ze zm.[/link]).[/i]

[b]Finansujemy pracownikom obiady w firmowym barze. Każda osoba ma prawo do bezpłatnych posiłków, których koszt miesięczny nie przekracza 190 zł. Czy od takich posiłków mamy obowiązek odprowadzić składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe?[/b]

[b]Nie[/b]. Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe stanowi przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, osiągany przez pracowników u pracodawcy z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy.

Pozostało 80% artykułu
Konsumenci
Pozew grupowy oszukanych na pompy ciepła. Sąd wydał zabezpieczenie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Sądy i trybunały
Dr Tomasz Zalasiński: W Trybunale Konstytucyjnym gorzej już nie będzie
Konsumenci
TSUE wydał ważny wyrok dla frankowiczów. To pokłosie sprawy Getin Banku
Nieruchomości
Właściciele starych budynków mogą mieć problem. Wygasają ważne przepisy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Prawo rodzinne
Przy rozwodzie z żoną trzeba się też rozstać z częścią krów