Badania: nawet małe dawki aspartamu prowadzą do zaburzeń pamięci

Aspartam, popularny słodzik stosowany w wielu napojach może przyczyniać się do powstawania zaburzeń pamięci i problemów z uczeniem się – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Florydy.

Publikacja: 21.09.2023 13:55

Naukowcy odkrywają coraz więcej negatywnych skutków stosowania aspartamu

Naukowcy odkrywają coraz więcej negatywnych skutków stosowania aspartamu

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Florida State University College of Medicine (USA) w artykule opublikowanym w serwisie „Nature” przedstawiają wyniki badań, które pokazują, że potomstwo samców myszy spożywających aspartam miało kłopoty z nauką relacji przestrzennych i deficyty pamięci. Ma to prawdopodobnie związek z zaburzeniami przetwarzania emocji, do których nadmierne spożywanie słodzika także prowadzi.

Testowane myszy nie mogły znaleźć drogi wyjścia

Co ważne, zwierzęta biorące udział w badaniu konsumowały znacznie mniejsze dawki aspartamu niż te, które są u ludzi uznawane za dopuszczalne. Zwierzęta otrzymywały aspartam przez cztery miesiące w dawce odpowiadającej 7-15 proc. zalecanej przez FDA dawki bezpiecznej dla ludzi. Grupa kontrolna myszy piła czystą wodę, grupa druga otrzymywała 7 proc. bezpiecznej dawki aspartamu a grupa trzecia – 15 proc. dawki.

Czytaj więcej

#fatshamingworks nie pomaga schudnąć, raczej pogłębia chorobę otyłościową

Okazało się, że w testach z labiryntem myszy z grupy kontrolnej bez problemu znajdowały wyjście. Pozostałe zwierzęta potrzebowały na to samo znacznie więcej czasu a ich zachowanie było zmienione.

- Mieliśmy okazję zobaczyć, że myszy te używają odmiennego sposobu, choć odnajdują wyjście. W jakiś sposób starają się uzupełnić swoje deficyty - mówi Deirdre McCarthy, współautorka badania. Zaznaczyła, że te myszy są w stanie funkcjonować, ale potrzebują dodatkowego wsparcia lub pomocy.

Opisywane badania pokazały także, że deficyty poznawcze są dziedziczone w linii męskiej.

WHO: aspartam może być rakotwórczy

To już kolejne doniesienia, które mówią o negatywnym działaniu popularnego słodzika. Latem Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie stwierdziła, że jest to środek „prawdopodobnie rakotwórczy”. Uznała jednak, że dowody na to „są ograniczone” a przy powszechnie stosowanych dawkach „nie ma niebezpieczeństwa dla zdrowia”. Opinia WHO opiera się na raporcie przygotowanym przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem.

Aspartam jest związkiem chemicznym należącym do grupy estrów peptydowych. Ten słodzik o kodzie E951 dodawany do żywności ma rekompensować braki cukru bądź tłuszczu i jest produktem, po który sięgają przede wszystkim diabetycy. W wyniku metabolizmu aspartamu powstaje metanol, który jest toksyczny dla człowieka. Jednak badania pokazują, że przy niewielkim spożyciu aspartamu, poziom metanolu nie jest groźny dla ludzkiego organizmu.

Czytaj więcej

Zbyt wczesne rozpoczynanie lekcji może sprzyjać depresji u „nocnych marków”
Zdrowy styl życia
Zakaz sprzedaży jednorazowych e-papierosów. Palący problem nastolatków
Zdrowy styl życia
Naukowcy z USA: To może być klucz do dłuższego życia
Materiał partnera
Jak rzucić palenie? 11 sposobów na pokonanie papierosów
Zdrowy styl życia
WHO alarmuje: Nowa "epidemia". Liczba jej ofiar wzrosła cztery razy od 1990 r.
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Zdrowy styl życia
Tyle samo ćwiczeń, dwa razy więcej korzyści