Reklama

Prof. Simon: Skąd wiadomo, że za kilka lat nie będzie kolejnej epidemii?

Na terenach, gdzie stopień wyszczepienia jest najmniejszy, będzie trzeba wraz z rozwojem czwartej fali wprowadzać lokalne ograniczenia - ocenił prof. Krzysztof Simon, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Publikacja: 24.09.2021 21:46

Prof. Simon: Skąd wiadomo, że za kilka lat nie będzie kolejnej epidemii?

Foto: PAP/Maciej Kulczyński

qm

W Polsce obiema dawkami zaszczepiono dotąd 17 374 526 osób - wynika z danych, publikowanych przez Ministerstwo Zdrowia. Największy procent zaszczepionych jest w gminie Podkowa Leśna w województwie mazowieckim (68,8 proc.), a spośród dużych miast w Warszawie (67 proc.). Najmniejszy procent - w gminach Czarny Dunajec (20,9 proc.) i Biały Dunajec (22,4 proc.) w Małopolsce.

- Ja też mam na Dolnym Śląsku dwie takie gminy, gdzie też bardzo słabo to przebiega - mówił w piątek w TVN24 prof. Krzysztof Simon. W województwie dolnośląskim najniższy odsetek zaszczepionych jest w Pieńsku (36,5 proc.). - Myślę, że na takich terenach będzie trzeba wprowadzić jakieś lokalne ograniczeni - ocenił wrocławski zakaźnik, pytany o rozwój czwartej fali pandemii Covid-19.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Zdrowie
Nowe wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Ważny apel do osób palących papierosy
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama