Coca-Cola coraz bardziej dywersyfikuje swój portfel, wprowadzając zdrowsze produkty, takie jak np. wody czy napoje roślinne. W połowie września kupiła australijską spółkę Organic & Raw Trading Co, znaną z marki napojów Mojo z dodatkiem kombuchy. Mojo Kombucha Organic & Raw to naturalnie fermentowana herbata.
- Dodanie Mojo Kombucha doskonale pasuje do rosnącej popularności ekologicznych, probiotycznych napojów - powiedział Vamsi Mohan, prezes Coca-Cola Australia.
Kombucha - co to takiego?
Kombucha (kombucza) zwana też grzybkiem herbacianym lub japońskim, to kolonia symbiotycznych drożdży i bakterii SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts). Po dodaniu grzybka do słodkiej herbaty powstaje fermentowany napój, najczęściej nazywany po prostu kombuchą.
Co ciekawe napój przypomina nieco coca-colę - jest ciemnobrązowy, słodki, kwaskowaty, orzeźwiający i musujący. Jednak w odróżnieniu od coca-coli słynie ze swoich właściwości zdrowotnych.