Według oficjalnych zaleceń dietetyków dorośli nie powinni jeść więcej niż dwie, trzy porcje niskotłuszczowego nabiału dziennie, przy czym porcja to np. plasterek sera czy szklanka mleka. W wytycznych chodzi przede wszystkim o to, by ograniczyć spożycie tłuszczu mlecznego. Należy on do tłuszczów zwierzęcych, tzw. nasyconych, które uznawane są za głównych winowajców miażdżycy i chorób krążenia. Nowe badania pokazują jednak, że tłuszcz mleczny, szczególnie w towarzystwie innych składników nabiału, ma zaskakująco prozdrowotne działanie.
Debata o tym, czy tłuszcze mleczne są dobre czy złe dla zdrowia, trwa od wielu lat. Jednak kilka ostatnich prac naukowych sugeruje, że mleko, ser i jogurt mogą być bardziej korzystne niż szkodliwe, nawet te pełnotłuste.
Przykładem jest najnowsze międzynarodowe badanie, które potwierdza, że ??tłuszcze mleczne mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy.
Zespół badawczy kierowany przez naukowców z University of Cambridge w Wielkiej Brytanii oraz z Tufts University w Medford, MA, przeprowadził zbiorczą analizę 16 prospektywnych badań kohortowych, śledząc zależność pomiędzy spożyciem tłuszczu mlecznego a ryzykiem z zachorowania na cukrzycę typu 2. Badaniem objęte zostały łącznie 63 682 osoby