Reklama
Rozwiń
Reklama

5 powodów, by jeść rzeżuchę nie tylko w Wielkanoc

Soczyście zielona rzeżucha jest zwykle ozdobą wielkanocnego stołu, niekiedy dodatkiem do świątecznej sałatki. Tymczasem warto pamiętać o niej cały rok, bo to bomba witamin i mikroelementów znacznie lepiej przyswajalnych niż te z suplementów diety.

Publikacja: 18.04.2019 18:47

Rzeżucha jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które chronią komórki ciała przed skutk

Rzeżucha jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które chronią komórki ciała przed skutkami stresu oksydacyjnego.

Foto: 49537495

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), bo taka jest prawdziwa nazwa swojskiej rzeżuchy, należy do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jak wiele roślin z tej grupy, jest bogatym źródłem witamin - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K – zawiera jej wyjątkowo dużo, oraz mikro- i makroelementów: żelaza, wapnia, cynku, manganu, jodu i chromu.

1. Wspomaga układ krążenia

Pozostało jeszcze 86% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Zdrowie
Recepta na konkurencyjność przemysłu farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Reklama
Reklama