Wampir jest w każdym z nas
– Oswajamy potwory, zazdrościmy im, kochamy je. I hołubimy, bo tak naprawdę są częścią nas. Rodzą się z ludzkiego zła i ludzkich pragnień – mówi antropolog...
Nowe smaki
Makaron z soku, jajko z jogurtu to potrawy kuchni molekularnej w Zakładzie Żywienia Człowieka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu
Psom łatwiej
Leczenie zwierząt komórkami macierzystymi stosuje klinika Lubelskiego Centrum Małych Zwierząt
Słodki diesel z plantacji
Biopaliwo z trzciny lub kukurydzy wkrótce zastąpi tradycyjny olej napędowy – uważają naukowcy amerykańscy
Mamut neandertalczyków
Prawie kompletny szkielet mamuta włochatego odkopali francuscy archeolodzy podczas badania pozostałości osady z czasów gallo-rzymskich.
Polskie Noble rozdane już 21. raz
Ogłoszono nazwiska wybitnych uczonych, tegorocznych laureatów – uważanej za najbardziej prestiżową – krajowej nagrody za badania przyznawanej przez Fundacj...
55 lat trabanta
55 lat temu, 7 listopada 1957 roku, z linii produkcyjnej zakładów w Zwickau (NRD) zjechał pierwszy trabant
Wieloryb prawie nieznany
Na plaży w Nowej Zelandii znalezione zostały dwa zwierzęta gatunku, w którego istnienie wątpili naukowcy