Podpalony przez powstańców browar będzie upamiętniony

Wieczorem 29 listopada 1830 r. wybuchło powstanie listopadowe. Sygnałem do jego rozpoczęcia było podpalenie Browaru Weissa na warszawskim Solcu. Miejsce to zostanie upamiętnione.

Aktualizacja: 25.11.2020 14:44 Publikacja: 25.11.2020 13:17

Wzięcie Arsenału obraz Marcina Zaleskiego

Wzięcie Arsenału obraz Marcina Zaleskiego

Foto: Wikipedia

W 190. rocznicę tych wydarzeń z inicjatywy Fundacji Dziedzictwa Kulturowego zostanie odsłonięta tablica pamiątkowa. Browar znajdował się na terenie dawnej jurydyki Solec w Warszawie. Jak informuje Fundacja Dziedzictwa Kulturowego według oznaczeń z 1830 r. na działce przy ul. Czerniakowskiej pod numerem hipotecznym 3001. Obecnie przez tą działkę przebiega północno-zachodnia estakada Trasy Łazienkowskiej przy węźle z Wisłostradą. Ulica Czerniakowska na tym odcinku obecnie nie istnieje. Nie zachował się też ślad układu ulic i działek z 1830 r.

- Ta część Solca od czasu powstania listopadowego była wielokrotnie przekształcana. Wiadomo np., że od 1865 r. na działce gdzie wcześniej stał browar, mieszkała wraz z mężem siostra Fryderyka Chopina Izabela Barcińska. Ten budynek obecnie także nie istnieje. Najstarsze budynki w okolicy pochodzą dopiero z XX wieku, a przebiegająca przez działkę estakada powoduje, że trudno wyobrazić sobie, jak ważne historyczne wydarzenia miały tutaj miejsce – mówi dr Michał Laszczkowski prezes Fundacji Dziedzictwa Kulturowego. Dodaje, że jako dla mieszkańca Solca jest dla niego ważne abyśmy pamiętali jak wielka historia rozgrywała się w sąsiedztwie, stąd pomysł na tablicę pamiątkową.

Browar został podpalony o godz. 17.30 przez konspiratorów pod dowództwem podchorążego Wiktora Tylskiego z 6 Pułku Piechoty Liniowej, który należał do sprzysiężenia Piotra Wysockiego. Podpalenie browaru miało być sygnałem do wybuchu powstania listopadowego w południowej części miasta. W północnej części Warszawy sygnałem miało być podpalenie kręgielni i domu Małgorzaty Zaleskiej przy ul. Dzikiej 2236B (co odpowiada w przybliżeniu obecnemu adresowi Nowolipki 6). Nie ma jednak pewności czy, że ten dom został podpalony.

Wiktor Tylski brał czynny udział w dalszych walkach powstańczych. Po bitwie pod Ostrołęką został awansowany na porucznika i odznaczony Złotym Krzyżem Virtuti Militari. Po upadku powstania udał się na emigrację do Francji. Ostatnia wzmianka o nim pochodzi z 1838 r. kiedy to przebywał w Gaillac.

Jak przypominają organizatorzy upamiętnienia podpalenie browaru opisywane jest w pamiętnikach powstańców m.in. Seweryna Goszczyńskiego i Maurycego Mochnackiego. Został on także uwieczniony na dwóch obrazach Wojciecha Kossaka Noc listopadowa i Starcie belwederczyków z kirasjerami rosyjskimi na moście w Łazienkach. W wizji artystycznej Kossaka miejsce potyczki rozświetla łuna pożaru browaru. Fakt podpalenia browaru trzykrotnie wspomniany jest w dramacie Stanisława Wyspiańskiego Noc Listopadowa.

Autorem projektu tablicy jest prof. Maciej Zdanowicz.

W 190. rocznicę tych wydarzeń z inicjatywy Fundacji Dziedzictwa Kulturowego zostanie odsłonięta tablica pamiątkowa. Browar znajdował się na terenie dawnej jurydyki Solec w Warszawie. Jak informuje Fundacja Dziedzictwa Kulturowego według oznaczeń z 1830 r. na działce przy ul. Czerniakowskiej pod numerem hipotecznym 3001. Obecnie przez tą działkę przebiega północno-zachodnia estakada Trasy Łazienkowskiej przy węźle z Wisłostradą. Ulica Czerniakowska na tym odcinku obecnie nie istnieje. Nie zachował się też ślad układu ulic i działek z 1830 r.

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej