Z gwiezdnego jeziorka przez gwiezdną rurę płynie na Ziemię czysta woda. O to, by nam jej nie zabrakło, dbają Wodnik i jego córka Kapka. Nie wszystkim jednak się to podoba. Paćkacz, który najlepiej czuje się w brudzie, zatyka wszystkie otwory, z których woda wypływa. Stanie się to przyczyną wielu dramatycznych wydarzeń... Spektakl dla widzów od lat trzech podpowie dzieciom, dlaczego należy dbać o środowisko. Ul. Działdowska 6, tel. 022 632 31 91, godz. 17.30.
Tramwaj wodny Rejsy po Wiśle
Spojrzenie na miasto z perspektywy rzeki pomoże zobaczyć to, co dla oczu spacerujących ulicami jest ukryte. Wisła całą swą malowniczość pokazuje tylko wodniakom. A ile frajdy w upalny dzień sprawi taka wycieczka najmłodszym! Podczas rejsu od Starego Miasta do mostu Łazienkowskiego można uratować statek z rąk piratów, stać się Robinsonem Crusoe lub wodną rusałką. Informacja dla pasażerów indywidualnych: tel. 022 697 78 10.
tr
Courtepaille
Courtepaille to francuska sieć licząca ponad 200 lokali. Restauracja w CH Arkadia jest pierwszą otwartą poza Francją. Serwowane są tu głównie potrawy z grilla. Klienci mogą obserwować przygotowywanie posiłku (piec z grillem stoi na środku). W menu 20 dań głównych z wołowiny, wieprzowiny, drobiu i jagnięciny oraz dziesięć przystawek i 15 deserów. W karcie także zupy oraz propozycje dwóch zestawów dla dzieci. Ceny mięs zaczynają się od 40 zł, sałatki w cenie od 26 zł. Dania przygotowywane są z naturalnych składników. Wkrótce w Courtepaille będzie można spróbować również francuskich win. Al. Jana Pawła II 82, tel. 022 356 10 82.
La Rotisserie
Specjalna kolacja Wine & Dine odbędzie się w czwartek w hotelu Le Regina. Gościem będzie Urs Vetter z winnicy Aloisa Lagedera, którego wina będą towarzyszyły daniom. Szef kuchni Paweł Oszczyk proponuje m.in. grillowany medalion z tuńczyka z dzikimi szparagami i sałatką z suszonych pomidorów i zielonej soczewicy (Pinot Grigio Bonefizium Porer DOC 2006) oraz ragout z małży św. Jakuba z kalafiorem, złotymi rodzynkami i kaparami oraz emulsją z dymki (Chardonnay Lowengang DOC 2005). Dania główne to sot-l’y-laisse, czyli potrawka z kurczaka z sałatką z rukoli i letnich trufli (Pinot Nero Krafuss DOC 2004) oraz filet z wołowiny z anyżkowym sosem (Cabernet Riserva DOC 2004). Na deser dostaniemy poziomkowy creme brulee z rabarbarem i imbirowym sorbetem z Moscato Rosa Rosenmuskateller DOC 2004. Cena: 200 zł od osoby. Ul. Kościelna 12, tel. 022 531 60 00, rezerwacje: tel. 022 531 60 74.
mq
Do 15 czerwca trwa I edycja Festiwalu Kultury Latynoamerykańskiej, który promuje taniec, muzykę i kulturę krajów Ameryki Południowej.
W ambasadzie Kolumbii (ul. Zwycięzców 29) możemy oglądać wystawę fotograficzną „Najlepszy obraz Kolumbii”, przedstawiającą inne oblicze tego najniebezpieczniejszego państwa świata.
W Casa del Caribe (ul. Łazienkowska 7) w godz. 11 – 18 czynny jest bazar latino promujący wyroby z Kolumbii, Peru, Kuby, Meksyku i Wenezueli. Można na nim spróbować regionalnych przysmaków, takich jak ciasto bananowe i arroz con leche, oraz zakupić biżuterię wykonywaną przez Kubańczyków i Peruwiańczyków.
Zaplanowano także warsztaty taneczne i kulinarne oraz dyskusje. Prelekcje zgłębią temat fenomenu tańców latynoamerykańskich, uwzględnią m.in. początki salsy, specyfikę boliwijskich tancerzy Tinkus Puros i brzmienie rytmów Buenos Aires. Przewidziane są również projekcje latynoamerykańskich filmów. Na wszystkie wydarzenia zaprasza Casa del Caribe.
Największą atrakcją festiwalu będzie koncert kubańskiego muzyka Miguela Enriqueza (Stodoła, ul. Batorego 10, sobota, godz. 23, bilety: 60 – 80 zł, rezerwacja: 022 825 60 31). Jego największe hity „Abre que voy” czy „Sácala, sácala” puszczane są na najlepszych salsotekach i podbijają światowe listy przebojów.
ul
Szczegółowe informacje na stronie www.festiwalkultury.pl.