Kuchnia jest miejscem, w którym wszyscy domownicy powinni czuć się dobrze. Ale zanim rozpoczniemy meblowanie kuchni, powinniśmy dobrze rozplanować jej powierzchnię.
Wszystkie kuchenne prace przebiegną szybciej, jeśli rozmieścimy niezbędne sprzęty zgodnie z zasadami kuchennej ergonomii. Warto pamiętać, by sprzęty i produkty konieczne do przygotowania posiłku znajdowały się w zasięgu ręki, tworząc tzw. trójkąt roboczy – zlew, lodówka, kuchenka. Nawet jeśli mamy dużą kuchnię, powinniśmy zgromadzić wszystko na powierzchni nie większej niż 15 mkw.
Wyposażenie kuchni i blaty robocze powinny tworzyć pewien ciąg zgodny z kolejnością czynności, jakie wykonujemy przy gotowaniu.
Kuchenny pasaż powinna otwierać lodówka, z której wyjmuje się żywność, obok należy umieścić zlewozmywak, dalej kuchenkę. Tuż przy niej warto wygospodarować miejsce na blacie, gdzie można będzie postawić gorące naczynia.
Jakie meble wybrać, by były ładne, modne i wygodne?