[srodtytul]Teatr[/srodtytul]
[b]Cokolwiek się zdarzy, Kocham Cię - TR Warszawa[/b]
Jedna z bardziej udanych realizacji teatralnych Przemysława Wojcieszka powraca na afisz. Nietypowa love story, rozgrywająca się m.in. na zapleczu smażalni kurczaków, to pełen trafnych obserwacji obyczajowych portret współczesnej Polski. Ilustruje go muzyka zespołu Pustki, wykonywana na żywo.
Ul. Marszałkowska 8, tel. 022 480 80 08, sobota, niedziela, godz. 20.
[b]Słoneczni chłopcy - Powszechny[/b]
Dwaj zgryźliwi tetrycy w zabawnym duecie Zbigniewa Zapasiewicza i Franciszka Pieczki. Przyjaciele z dawnych lat, sławy rewii spotykają się jeszcze raz, aby pokazać swój skecz w telewizji. Ale zanim to się stanie, muszą dojść do ładu z samymi sobą.
Ul. Zamoyskiego 20, tel. 022 818 25 16, sobota, niedziela, godz. 19.
—ar
[srodtytul]Sztuka[/srodtytul]
[b]Disco Zachęta - zachęta[/b]
Nowa odsłona wystawy „Hotel Polonia. The Afterlife of Building” nagrodzonej niedawno podczas 11. Międzynarodowej Wystawy Architektury w Wenecji. Architektoniczna wizja Kobasa Laksy i Nicolasa Grospierre’a to przewrotne ukazania przyszłego wyglądu sześciu budynków powstałych w Polsce w ostatnich latach.
Pl. Małachowskiego 3,tel. 022 827 58 54, godz. 12 – 20.
[b]Chris Niedenthal - Fotoplastikon[/b]
Na prezentację składa się z 48 zdjęć ze stanu wojennego. Fotografie zostały opracowane stereoskopowo, czego efektem jest ich intrygująca trójwymiarowość.
Al. Jerozolimskie 51, tel. 022 539 79 55, godz. 10 – 18.
—igse
[srodtytul]Dla rodziny[/srodtytul]
[b]Mój pierwszy bal - Studio Koncertowe PR[/b]
Walcami, polką, pasodoble, sambą i horą rozpoczną karnawał goście „Poranków Muzycznych” „Jedynki”. Orkiestra Salonowa Junior PiK pod batutą Mirosława Żyły przedstawi młodym melomanom porywające tańce skomponowane przez obu Straussów, Frossiniego, Kabeca, Steffena i Aubeu. Najodważniejsi będą mogli zatańczyć kankana z operetki „Orfeusz w piekle” Offenbacha.
Ul. Modzelewskiego 59, tel. 022 645 52 52, niedziela, godz. 11.
[b]Kompania Dropsa - Teatr Lalka[/b]
Ten spektakl o Tomku Dropsie trzeba obejrzeć. Nie tylko dla jego walorów artystycznych, choć i one są ważnym argumentem – autorem scenografii jest Edward Lutczyn, a muzykę do przedstawienia skomponowali m.in. Piotr Rubik, Grzegorz Turnau czy Jerzy Satanowski. Drugim powodem jest fakt, że połowa wpływów z biletów zostanie przekazana Akcji Pajacyk, na walkę z niedożywieniem wśród dzieci.
Ul. Marszałkowska 138, tel. 022 826 69 66, niedziela, godz. 12.
[b]Dyzio i Dodo razem z przyrodą - Klub Rybnicka[/b]
Kot Dyzio bardzo lubi leżeć na słońcu. Ale nie zawsze może się lenić. Pełni przecież odpowiedzialną funkcję Strażnika Przyrody! Kiedy na Ziemię zawita Dodo z planety Dodolandowo, trzeba go będzie zapoznać z urokami natury. Dla przedszkolaków, które obejrzą spektakl, takie terminy jak przyroda, środowisko i ekologia przestaną być tajemnicą.
Ul. Rybnicka 25, tel. 022 863 79 81, niedziela, godz. 12.15. —tr
[srodtytul]Kulinaria[/srodtytul]
[b]Le Regal[/b]
Na początek polecamy tu finguer foie gras, czyli paluszki z wątróbką lub tradycyjne foie gras, czyli pasztet z gęsich wątróbek. Dobra jest też zielona soczewica z kiełbaskami, żabie udka w sosie potrawkowym i sałata z cykorii i gruszek. Każda przystawka kosztuje 20 zł. Z zup warto spróbować cebulowej (12 zł), kremu z zielonego groszku (15 zł), a także nalewki ze szparagów z krabami (20 zł). Wśród dań głównych są m.in. cielęcina w białym sosie z pieczarkami (40 zł), nerki cielęce w sosie musztardowym (30 zł) i królik ze śliwkami (35 zł).
Al. KEN 95, tel. 022 644 17 18.
[b]Wine Bar[/b]
W winiarni przy Złotej można spróbować rozgrzewających win w niewysokiej cenie (od 10 do 16 zł lampka). Wśród win białych są Finca La Linda Vionier (Argentyna), Undurraga Varietal Chardonnay (Chile), Cousino Macul Sauvignon Gris (Chile). Wśród czerwonych – Montefino Reserva Tinto (Portugalia), Undurraga Varietal Merlot (Chile), Palacio de Otazu Dimension Crianza (Hiszpania). Na karnawał polecamy też musującą Cavę Mont-Ferrant (Hiszpania). A na przekąskę talerz z kolekcją śródziemnomorską – grillowane papryki, oliwki, krewetki w tymianku, hiszpańskie wędliny, kapary, ser Manchego (25 zł). Wineria Wine Bar, ul. Złota 59, tel. 022 371 80 19.
—m.j.-l.