Przygotowując program kanału Kuchnia TV, oglądamy mnóstwo filmów dokumentalnych poświęconych jedzeniu. W końcu postanowiliśmy zorganizować publiczne pokazy, które przyciągnęłyby nie tylko wtajemniczonych widzów czy żywieniowych aktywistów, ale także szeroką publiczność – opowiada Małgorzata Seck, organizatorka pierwszej edycji Food Film Festu.
Wśród festiwalowych tytułów znalazły się zarówno te podkreślające kulturotwórczą rolę jedzenia, jak i społecznie zaangażowane, mówiące o zasadach fair trade, bioróżnorodności, metodach uprawy roślin i hodowli zwierząt.
Dziewięć dokumentów pokazywanych w trakcie przeglądu ma też zachęcać do indywidualnego gotowania.
– W piątek rozdamy uczestnikom festiwalu segregatory z przepisami zaczerpniętymi bezpośrednio z filmów lub inspirowanymi pokazywanymi przez nas obrazami. Tak, by każdy mógł w domu spróbować na własną rękę przyrządzić coś dobrego – mówi organizatorka.
Imprezą towarzyszącą festiwalowi jest „Śniadanie polskie”, które odbędzie się w sobotę o godz. 11 w Arkadach Kubickiego.