Przez żołądek na wielki ekran

W piątek w kinie Kultura rozpoczyna się pierwszy polski festiwal filmów kulinarnych. Zobaczymy dokumenty na temat kuchni różnych stron świata.

Publikacja: 22.10.2009 09:17

„Dabbawala – perfekcyjny chaos” opowiada o ulicznych roznosicielach posiłków w Bombaju

„Dabbawala – perfekcyjny chaos” opowiada o ulicznych roznosicielach posiłków w Bombaju

Foto: materiały prasowe

Przygotowując program kanału Kuchnia TV, oglądamy mnóstwo filmów dokumentalnych poświęconych jedzeniu. W końcu postanowiliśmy zorganizować publiczne pokazy, które przyciągnęłyby nie tylko wtajemniczonych widzów czy żywieniowych aktywistów, ale także szeroką publiczność – opowiada Małgorzata Seck, organizatorka pierwszej edycji Food Film Festu.

Wśród festiwalowych tytułów znalazły się zarówno te podkreślające kulturotwórczą rolę jedzenia, jak i społecznie zaangażowane, mówiące o zasadach fair trade, bioróżnorodności, metodach uprawy roślin i hodowli zwierząt.

Dziewięć dokumentów pokazywanych w trakcie przeglądu ma też zachęcać do indywidualnego gotowania.

– W piątek rozdamy uczestnikom festiwalu segregatory z przepisami zaczerpniętymi bezpośrednio z filmów lub inspirowanymi pokazywanymi przez nas obrazami. Tak, by każdy mógł w domu spróbować na własną rękę przyrządzić coś dobrego – mówi organizatorka.

Imprezą towarzyszącą festiwalowi jest „Śniadanie polskie”, które odbędzie się w sobotę o godz. 11 w Arkadach Kubickiego.

Uczestników czekają nie tylko degustacja polskich lokalnych produktów ekologicznych, ale też szereg spotkań z przedstawicielami ruchu Slow Food w Polsce, dziennikarzami i prezenterami programu Kuchnia TV oraz kucharzami.

Food Film Fest ma też rozbudzać świadomość konsumentów. – Chcemy, by dzięki takim przeglądom ludzie wiedzieli więcej o tym, co jedzą i jak jedzą – mówi Małgorzata Seck. Tematyka pokazów wreszcie ma szansę trafić na podatny grunt, bo – jak zauważa sama organizatorka – w Polsce podejście do żywienia zmienia się.

Festiwal odbędzie się w dniach 23 – 25 października, bilety na seanse w cenie 12 zł, wstęp na „Śniadanie polskie” 15 zł.

Przygotowując program kanału Kuchnia TV, oglądamy mnóstwo filmów dokumentalnych poświęconych jedzeniu. W końcu postanowiliśmy zorganizować publiczne pokazy, które przyciągnęłyby nie tylko wtajemniczonych widzów czy żywieniowych aktywistów, ale także szeroką publiczność – opowiada Małgorzata Seck, organizatorka pierwszej edycji Food Film Festu.

Wśród festiwalowych tytułów znalazły się zarówno te podkreślające kulturotwórczą rolę jedzenia, jak i społecznie zaangażowane, mówiące o zasadach fair trade, bioróżnorodności, metodach uprawy roślin i hodowli zwierząt.

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Materiał Promocyjny
Garden Point – Twój klucz do wymarzonego ogrodu
Wydarzenia
Czy Unia Europejska jest gotowa na prezydenturę Trumpa?
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!