Reklama

Linie lotnicze rezygnują z popularnego dania. Jest niebezpieczne dla pasażerów

Linie lotnicze Korean Air zmodyfikowało swoje menu i zrezygnowały z bardzo popularnego dania, ponieważ okazało się, że jest zbyt niebezpieczne w czasie niespodziewanych i gwałtownych turbulencji – informuje BBC.

Publikacja: 02.08.2024 14:47

Linie lotnicze Korean Air zmodyfikowało swoje menu

Linie lotnicze Korean Air zmodyfikowało swoje menu

Foto: Adobe Stock

Od 15 sierpnia południowokoreański przewoźnik przestanie serwowania pasażerom klasy ekonomicznej kubków zupki instant. Zwiększone ryzyko turbulencji, wąskie przejścia i pasażerowie siedzący blisko siebie mogą oznaczać, że „często zdarzają się przypadki poparzeń”. Pasażerowie klasy biznes i pierwszej nadal będą cieszyć się tym smakołykiem.

Zupa instant w kubkach od dawna jest ulubioną przekąską pasażerów Korean Air i przewoźnik jest z niej dobrze znany. Wielu chwali fakt, że jest dostępna bezpłatnie na życzenie. Niestety dla pasażerów klasy ekonomicznej już nie.

Czytaj więcej

Koreańskie zupki za ostre? Mają zniknąć ze sklepów bo są „groźne dla dzieci”

Południowokoreańskie linie lotnicze wyjaśniają, że od 2019 r. liczba turbulencji występujących na jego lotach podwoiła się. Kiedy w klasie ekonomicznej jednocześnie serwowanych jest kilka porcji makaronu, to „ryzyko poparzeń jest większe, ponieważ pasażerowie są stłoczeni”. Ale w klasie biznes i pierwszej przekąski są podawane pasażerom indywidualnie, co zmniejsza prawdopodobieństwo rozlania w przypadku turbulencji – twierdzi przewoźnik.

Do tej pory południowokoreański przewoźnik serwował makaron za darmo pasażerom na dłuższych trasach. Od połowy sierpnia zastąpią go kanapki, corn dogi, pizza i „Hot Pockets” – chrupiące rogaliki wypełnione serem, mięsem i warzywami – informuje BBC.

Reklama
Reklama

Pasażerowie w internecie kłócą się o nowe menu Korean Air

Zmiany w menu Korean Air wywołały gwałtowną dyskusję w mediach społecznościowych. Niektórzy internauci wyrazili ulgę, podczas gdy inni wskazali, że przewoźnik nadal serwuje inne produkty, które mogą powodować oparzenia. „Czy kawa i herbata nie są gorące?” – pisze jeden z komentarzy. Jednak inny nazwał to „bardzo dobrą decyzją”, mówiąc, że zawsze obawiał się, że zostanie poparzony. Inny internauta napisał, że miał nadzieję, że makaron instant zostanie usunięty „z powodu zapachu”.

Czytaj więcej

Nowy pomysł w Finnairze. Pasażer zostanie zważony

Południowokoreańskie linie lotnicze oświadczyły, że „będą nadal szukać metod obsługi, które są bezpieczne, a jednocześnie zwiększają wygodę i zadowolenie klientów”.

Na początku tego roku Singapore Airlines poinformowało, że zaprzestanie serwowania gorących napojów i posiłków podczas turbulencji w ramach. 73-letni brytyjski pasażer zginął, a dziesiątki innych zostało rannych, gdy lot SQ 321 napotkał turbulencje nad Mjanmą i został przekierowany do Tajlandii w maju tego roku.

Turbulencje są jednym z najbardziej nieprzewidywalnych zjawisk pogodowych, a poważne turbulencje stają się częstsze wraz ze zmianą klimatu, jak pokazują najnowsze badania.

Transport
Indie kontra Boeing i Airbus. HAL stawia na współpracę z Rosją
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Transport
Marcin Horała komentuje aferę gruntową. „CPK zachował się prawidłowo”
Transport
Boeing wylądował w morzu. Lotniczy wypadek w Hongkongu
Transport
Adam Sanocki: Lotniska, to nie tylko pasażerowie i samoloty. To wielki wkład w gospodarkę
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Transport
Jak Putin doleci do Budapesztu? Viktor Orbán mówi, że wszystko załatwi
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama