– To będzie opowieść o znakomitych restauracjach, które warto odwiedzić oraz o ludziach, którzy tworzą mapę polskiej gastronomii – zapowiada. Zajrzy na zaplecze, do kuchni, porozmawia z właścicielami i kucharzami. Poradzi widzom, które pozycje z menu warto zamówić.
Adam Gessler podzieli się też własnymi doświadczeniami na temat prowadzenia restauracji. W Warszawie firmuje swoim nazwiskiem m.in. „U kucharzy”, „U kucharek”, „Przekąski zakąski”. Odniósł sukces, otwierając polską restaurację w Londynie.
W programie będzie starał się zachęcić widzów do sięgania po tradycyjne receptury i rodzime produkty. Zamiast fast foodów, jedzenia pełnego sztucznych barwników, konserwantów i środków polepszających smak zaproponuje sprawdzone polskie specjały. Pomogą mu w tym dwaj synowie.
Motywem przewodnim pierwszego odcinka będą pierogi. Ich degustacja stanie się okazją do rozmowy o rodzajach nadzienia i metodach lepienia ciasta. W kolejnych częściach cyklu poznamy m.in. sekrety maczanki krakowskiej i gęsiego pipka.
Adam Gessler zapowiada, że w odróżnieniu od Magdy Gessler, która w programie „Kuchenne rewolucje” piętnuje słabości podupadających knajp, on będzie starał się promować najciekawsze i najbardziej wartościowe miejsca.