„Ratatuj” – recenzja filmu animowanego Pixara

Wszyscy wiemy, jakie są szczury. Nic więc dziwnego, że w filmach familijnych najczęściej występują w rolach czarnych charakterów. Jednak Remy z „Ratatuja" łamie tę zasadę

Publikacja: 20.10.2011 01:07

„Ratatuj” – recenzja filmu animowanego Pixara

Foto: PAT

Choć mieszka w szczurzej rodzinie, nie przypomina wszystkożernego gryzonia. Stroni od śmietnikowego jedzenia – zgniłe resztki i odpadki rażą jego absolutny węch i zmysł smaku. Pragnie, ku zgryzocie ojca i braci, zostać mistrzem kuchni, tak jak francuski kucharz Gust Gusteau, którego od zawsze podziwiał.

– Sądzę, że wszyscy nosimy w sobie jakieś niewiarygodne, dziwaczne marzenia i robimy wszystko, by je spełnić. Marzenie Remy'ego jest tym najbardziej nieprawdopodobnym ze wszystkich – mówił reżyser filmu Brad Bird.

W wyniku dramatycznego splotu zdarzeń szczurek dostaje się na zaplecze paryskiej restauracji Gusteau. Tyle że jego idol nie żyje, reputacja lokalu podupadła, a nowy szef chce zainwestować w mrożonki i fast foody.

Oczywiście, Remy walczy o realizację swoich marzeń i przetrwanie restauracji po kryjomu, zawierając sojusz z młodym kuchcikiem. Chłopak jest kulinarnym beztalenciem, ale dzięki Remy'emu podbije podniebienia klientów. Współpraca tej dwójki będzie miała przewrotny finał...

Postać szczura smakosza jest daleko posuniętą fantazją, ale pokazanie przygód Remy'ego w realistycznej – oczywiście jak na standardy animowanej bajki – konwencji dało świetny komediowy efekt.

– Ta historia wpisuje się w wielką tradycję komedii slapstickowej, która jest zrozumiała w każdej kulturze i języku – mówił reżyser.

Znalazło się także miejsce na zgrabnie podane przesłanie. Remy nie chce się podporządkować rutynie szczurzej egzystencji, stawia w życiu na spontaniczność, improwizację. Ma duszę wrażliwego artysty skazanego na wieczne niezrozumienie i samotność. A przy okazji z przymrużeniem oka udowadnia, że jedzenie może być zabawą, w której w głównych rolach nie muszą występować hamburgery. Równie smaczne może być lekkostrawne ratatouille sparafrazowane w tytule. Szczurek kipi energią, błyszczy inteligencją. A z jaką gracją pichci potrawy! Smacznego.

Ratatuj 20.30 | TVN 1 | PIĄTEK

Choć mieszka w szczurzej rodzinie, nie przypomina wszystkożernego gryzonia. Stroni od śmietnikowego jedzenia – zgniłe resztki i odpadki rażą jego absolutny węch i zmysł smaku. Pragnie, ku zgryzocie ojca i braci, zostać mistrzem kuchni, tak jak francuski kucharz Gust Gusteau, którego od zawsze podziwiał.

– Sądzę, że wszyscy nosimy w sobie jakieś niewiarygodne, dziwaczne marzenia i robimy wszystko, by je spełnić. Marzenie Remy'ego jest tym najbardziej nieprawdopodobnym ze wszystkich – mówił reżyser filmu Brad Bird.

Telewizja
Międzynarodowe jury oceni polskie seriale w pierwszym takim konkursie!
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Telewizja
Arya Stark może powrócić? Tajemniczy wpis George'a R.R. Martina
Telewizja
„Pełna powaga”. Wieloznaczny Teatr Telewizji o ukrywaniu tożsamości
Telewizja
Emmy 2024: „Szogun” bierze wszystko. Pobił rekord
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Telewizja
"Gra z cieniem" w TVP: Serial o feminizmie w dobie stalinizmu