Reklama

„Ratatuj” – recenzja filmu animowanego Pixara

Wszyscy wiemy, jakie są szczury. Nic więc dziwnego, że w filmach familijnych najczęściej występują w rolach czarnych charakterów. Jednak Remy z „Ratatuja" łamie tę zasadę

Publikacja: 20.10.2011 01:07

„Ratatuj” – recenzja filmu animowanego Pixara

Foto: PAT

Choć mieszka w szczurzej rodzinie, nie przypomina wszystkożernego gryzonia. Stroni od śmietnikowego jedzenia – zgniłe resztki i odpadki rażą jego absolutny węch i zmysł smaku. Pragnie, ku zgryzocie ojca i braci, zostać mistrzem kuchni, tak jak francuski kucharz Gust Gusteau, którego od zawsze podziwiał.

– Sądzę, że wszyscy nosimy w sobie jakieś niewiarygodne, dziwaczne marzenia i robimy wszystko, by je spełnić. Marzenie Remy'ego jest tym najbardziej nieprawdopodobnym ze wszystkich – mówił reżyser filmu Brad Bird.

W wyniku dramatycznego splotu zdarzeń szczurek dostaje się na zaplecze paryskiej restauracji Gusteau. Tyle że jego idol nie żyje, reputacja lokalu podupadła, a nowy szef chce zainwestować w mrożonki i fast foody.

Oczywiście, Remy walczy o realizację swoich marzeń i przetrwanie restauracji po kryjomu, zawierając sojusz z młodym kuchcikiem. Chłopak jest kulinarnym beztalenciem, ale dzięki Remy'emu podbije podniebienia klientów. Współpraca tej dwójki będzie miała przewrotny finał...

Postać szczura smakosza jest daleko posuniętą fantazją, ale pokazanie przygód Remy'ego w realistycznej – oczywiście jak na standardy animowanej bajki – konwencji dało świetny komediowy efekt.

Reklama
Reklama

– Ta historia wpisuje się w wielką tradycję komedii slapstickowej, która jest zrozumiała w każdej kulturze i języku – mówił reżyser.

Znalazło się także miejsce na zgrabnie podane przesłanie. Remy nie chce się podporządkować rutynie szczurzej egzystencji, stawia w życiu na spontaniczność, improwizację. Ma duszę wrażliwego artysty skazanego na wieczne niezrozumienie i samotność. A przy okazji z przymrużeniem oka udowadnia, że jedzenie może być zabawą, w której w głównych rolach nie muszą występować hamburgery. Równie smaczne może być lekkostrawne ratatouille sparafrazowane w tytule. Szczurek kipi energią, błyszczy inteligencją. A z jaką gracją pichci potrawy! Smacznego.

Ratatuj 20.30 | TVN 1 | PIĄTEK

Choć mieszka w szczurzej rodzinie, nie przypomina wszystkożernego gryzonia. Stroni od śmietnikowego jedzenia – zgniłe resztki i odpadki rażą jego absolutny węch i zmysł smaku. Pragnie, ku zgryzocie ojca i braci, zostać mistrzem kuchni, tak jak francuski kucharz Gust Gusteau, którego od zawsze podziwiał.

– Sądzę, że wszyscy nosimy w sobie jakieś niewiarygodne, dziwaczne marzenia i robimy wszystko, by je spełnić. Marzenie Remy'ego jest tym najbardziej nieprawdopodobnym ze wszystkich – mówił reżyser filmu Brad Bird.

Reklama
Telewizja
Gwiazda „Hotelu Zacisze” nie żyje. Prunella Scales miała 93 lata
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Telewizja
Nagrody Emmy 2025: Historyczny sukces 15-latka z „Dojrzewania”. „Studio” i „The Pitt” najlepszymi serialami
Telewizja
Legendy i nieco sprośności w nowym sezonie Teatru TV: Fredro spotyka Mickiewicza
Telewizja
Finał „Simpsonów” zaskoczył widzów. Nie żyje jedna z głównych bohaterek
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Telewizja
„The Last of Us” bije rekord w Ameryce, a zagrożenie rośnie
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama