Ratatuj | 20.30 | TVP 1 | PIĄTEK
Remy z „Ratatuja”, choć mieszka w szczurzej rodzinie, nie przypomina wszystkożernego gryzonia. Stroni od śmietnikowego jedzenia – zgniłe resztki i odpadki rażą jego doskonały węch i zmysł smaku. Pragnie, ku zgryzocie ojca i braci, zostać mistrzem kuchni, tak jak francuski kucharz Gust Gusteau, którego od zawsze podziwiał. W wyniku dramatycznego splotu zdarzeń szczurek dostaje się na zaplecze paryskiej restauracji Gusteau. Tyle że jego idol nie żyje, reputacja lokalu podupadła, a nowy szef chce zainwestować w mrożonki i dania typu fast food.
Remy walczy o realizację swoich marzeń, zawierając sojusz z młodym kuchcikiem. Chłopak jest kulinarnym beztalenciem, ale dzięki Remy’emu podbije serca klientów. Współpraca tej dwójki będzie miała przewrotny finał...
Postać szczura smakosza jest daleko posuniętą fantazją, ale pokazanie przygód Remy’ego w realistycznej konwencji dało świetny komediowy efekt. Znalazło się także miejsce na zgrabnie podane przesłanie. Remy nie chce podporządkować się rutynie szczurzej egzystencji, stawia w życiu na spontaniczność i improwizację. Ma duszę wrażliwego artysty skazanego na wieczne niezrozumienie i samotność. A przy okazji udowadnia, że jedzenie może być zabawą, w której w głównych rolach nie muszą występować hamburgery. Równie smaczne może być lekkostrawne ratatouille sparafrazowane w tytule. Szczurek kipi energią, błyszczy inteligencją. A z jaką gracją pichci potrawy! Smacznego.