Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa. Jest to kapusta kiszona w soli doprawiana ostrą czerwoną papryką. Danie to wydziela dość intensywny zapach, dlatego do jego przechowywania stosuje się osobne lodówki.
Lodówka na kimchi to w Korei Południowej podstawowy sprzęt AGD w każdej rodzinie. Od zwykłej chłodziarki odróżnia ją niższa temperatura, większa wilgotność i mniejsza wentylacja - jednym słowem idealne warunki do kiszenia i przechowywania już gotowego kimchi.
W ostatnim czasie jednak coraz więcej Koreańczyków trzyma w takich lodówkach oszczędności. Banki oferują niezbyt konkurencyjne oprocentowanie, a domowe sejfy są dość drogie. Tymczasem przeciętna chłodziarka do kapusty jest w stanie pomieścić banknoty o wartości miliarda wonów w banknotach o nominale 50 tysięcy. To około 900 tys. dolarów. Dodatkowo na korzyść przechowywanych pieniędzy wpływa to samo, co pomaga podczas kiszenia kapusty. Chłód i wilgotność pomagają zachować trwałość banknotów.